SKANDAL! Hrvatska legalizovala USTAŠLUK: Sud dozvolio Tompsonu da urla “za dom spremni”!

Ustavni sud je u više odluka zauzeo stav da je reč o pozdravu koji je suprotan temeljnim načelima Ustava

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Youtube printscreen

Poklič “za dom spremni” na početku Tompsonove pesme “Bojna Čavoglave” nije prekršaj – odlučila je danas velika većina sudija Visokog prekršajnog suda na opštoj sednici tog suda.

Na nju su bile pozvane sudije svih odeljenja tog suda, a odazvalo ih se, kako prenosi Jutarnji.hr, devetnaest. Od devetnaest prisutnih sudija, čak četrnaest ih je glasalo za stav da je taj poklič na početku Tompsonove pesme dopušten, četvoro je zauzelo stav da je javna upotreba tog pokliča uvek i u svim okolnostima pa i u Tompsonovom slučaju protivzakonita i predstavlja prekršaj dok je jedan sudija ostao suzdržan.

Time je više od dve trećine sudija Visokog prekršajnog suda potvrdilo kontroverznu presudu koju je u novembru prošle godine donelo veće tog suda.

Temeljem te presude koju je danas podržala velika većina sudija Visokog prekršajnog suda Marko Perković Tomson će poklič “za dom spremni” i dalje moći neometano da uzvikuje na koncertima u Hrvatskoj.

Podsetimo, presuda u slučaju Tompson suprotna je nizu pravosnažnih presuda koje je od 2015. do novembra prošle godine doneo Visoki prekršajni sud u kojima su odreda prekršajno kažnjavani oni koji su javno izvikivali ili isticali taj poklič.

U junu prošle godine Visoki prekršajni sud je novčano kaznio makarskog pevača Maria Rosu, upravo zbog uzvikivanja pokliča “za dom spremni” na početku izvođenja Bojne Čavoglave na koncertu u Makarskoj.

Ustavni je sud u više odluka zauzeo stav da je reč o pozdravu koji je suportan temeljnim načelima Ustava.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar