Najnovije istraživanje otkrilo razlog zašto ljudi u 40-im i 50-im česće dobijaju rak nego njihovi roditelji i generacije pre njih

Istraživanje koje su sproveli biostatici objavljeno je u ponedeljak u JAMA Netvork Open

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/National Cancer Institute

Nova studija otkriva da se generaciji X, odnosno ljudima u 50-im i 40-im, češće dijagnostikuje rak nego generacijama njihovih roditelja, baka i deka.

Istraživanje koje su sproveli biostatici u Odeljenju za epidemiologiju i genetiku raka Nacionalnog instituta za rak – objavljeno u ponedeljak u JAMA Netvork Open, pokazalo je da generacija X češće oboleva od raka nego generacija njihovih roditelja.

Generacija X češće dobija rak

„Naši rezultati govore o stopi incidencije na 100.000 ljudi“, rekli su istraživači za “NY Post”.

„Prema našim projekcijama i analizama, generacija X oboleva od raka više nego njihovi roditelji. Oni nadmašuju i bejbi-bumere i tihu generaciju po učestalosti vodećih karcinoma zajedno.”

Istraživači su analizirali broj novodijagnostikovanih slučajeva raka među generacijom X (rođenom između 1965. i 1980. godine), bejbi-bumerima (1946-1964) i tihom generacijom (1928-1945).

Istraživači su primetili da su inicijative javnog zdravlja dovele do „značajnog smanjenja“ pušenja, dok skrining testovi mogu rano da otkriju rak debelog creva, rektuma, grlića materice, materice i dojke.

„Međutim, druge sumnjive kancerogene izloženosti se povećavaju“, izvestili su istraživači.

Šta je uzrok?

Rekli su da se čini verovatnim da se deo rasta može pripisati rastućoj stopi gojaznosti i sve više sedelačkom načinu života. Takođe su priznali da bi ovih dana moglo biti zabeleženo više slučajeva raka zahvaljujući poboljšanju medicinskog snimanja i promenama u politici registra za rak.

Istraživači pozivaju na više istraživanja o savremenim uzrocima raka.

U svojoj studiji o 3,8 miliona pacijenata obolelih od raka, istraživači su otkrili da je došlo do opadanja karcinoma pluća i grlića materice među ženama iz generacije X, ali i „značajnog povećanja“ kod raka štitne žlezde, bubrega, rektuma, endometrijuma, debelog creva, pankreasa i jajnika, Non-Hočkin limfoma i leukemije.

Među muškarcima iz generacije X, smanjenje Non-Hočkinovog limfoma i karcinoma pluća, jetre i žučne kese kompenzovano je povećanjem broja karcinoma štitne žlezde, bubrega, rektuma, debelog creva i prostate i leukemije.

Istraživači su izvestili da imaju „premalo podataka“ da bi napravili procene za milenijalce (rođene između 1981. i 1996. godine), iako su zabrinuti kako će rak da utiče na ovu generaciju kada uđu u svoje 40, 50. i 60. godine.

„S druge strane, zahvaljujući globalnom ulaganju u istraživanje raka, postoje ogromne mogućnosti za prospektivno smanjenje budućeg tereta raka milenijalaca“, dodali su.

Autori studije kažu da smanjenje upotrebe duvana i alkohola, povećanje fizičke aktivnosti, poboljšanje navika u ishrani i promovisanje dojenja mogu da smanje rizik od raka.



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar