Da li će se u budućnosti miris slati preko poruka?

Osmo razvija tehnologiju koja omogućava kompjuterima da prepoznaju mirise

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Kompjuter
Foto: Pixabay

Direktor i suosnivač kompanije Osmo, Aleks Vilčko, izjavio je na AI+ samitu u Njujorku da će slanje mirisa putem emaila ili online poruka “sigruno biti moguće” u budućnosti.

Ova izjava dolazi u trenutku kada se diskusija o generativnoj veštačkoj inteligenciji uglavnom fokusira na digitalne medije poput teksta, videa i muzike, ali fizički svet bi mogao biti duboko promenjen ako kompanije poput Osmo uspeju u razvoju tehnologije koja omogućava kompjuterima da prepoznaju mirise.

“Novi oblici zabave – koji će nas iznenaditi – biće mogući. Moramo izgraditi tehnološku infrastrukturu, to je prvi korak”, rekao je Vilčko.

Iako su današnji veliki jezički modeli (LLM) najkorisniji za opštu pomoć na poslu, njihova primena je ograničena kada se radi o specifičnim zadacima koji nisu deo postojećih podataka.

“Kada ste na ivici onoga što je poznato, ili kada radite nešto što nije u skupu podataka, morate to sami da uradite”, dodao je Vilčko. “Za opštu pomoć, LLM su fantastični, ali kada se radi o specifičnim i visoko proprietarnim podacima, alat bi trebalo da bude posebno prilagođen zadatku.”Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar