U Adi kod Sente počela gradnja najveće solarne elektrane u Srbiji

Projekat je vredan 25 miliona evra, a procenjena godišnja proizvodnja električne energije je 33.150.000 kWh

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/ Mariana Proença

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 miliona evra, sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh.

Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve solarne elektrane Ada1 i Ada2 u Severno Banatskom okrugu u Vojvodini, na lokaciji koja obuhvata 30 hektara u mestu Ada.

Projekat je vredan 25 miliona evra, a procenjena godišnja proizvodnja električne energije je 33.150.000 kWh, što okvirno zadovoljava potrebe snabdevanja više od 9.000 domaćinstava.

Nofar Energy širi svoj portfolio obnovljivih izvora energije naprednim projektom solarnih elektrana od 26 MW, ovde u Srbiji, i plan je da već krajem ove godine one počnu sa radom.

Procena je da će ovaj vid proizvodnje obnovljive energije uticati na očuvanje životne sredine smanjenjem godišnje emisije ugljen dioksida za 25.000 tona, uštedi na gorivu od 12 miliona litara, očuvanju šuma u obimu od preko 7.000 hektara, te 581.000 stabala u periodu od 10 godina.Izvor: RTV

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar