Recept za sok od zove: Pravi se lakše nego što mislite, samo je važno da budete strpljivi 2 dana (RECEPT)

Možda odavno niste imali priliku da popijete čašu hladnog i osvežavajućeg soka od zove i možda je baš sada prava prilika da ga napravite sami, svojeručno u svojoj kuhinji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Hanne Hoogendam

Zova je posebno drvo – u nekim pričama se spominje da je to vilinska biljka, a njeni cvetovi su u proleće predivan “ukras” svake bašte ili parka u kome se nalazi ovo drvo.

Foto: Unsplash/Josef Stepanek

Osim što izgledaju predivno, cvetovi zove su i jestivi – to su znale još naše bake koje su svakog proleća pripremale sok od zove, pa su svi uživali u ispijanju ovog soka sve do narednog proleća i nove sezone cvetanja.

Možda odavno niste imali priliku da popijete čašu hladnog i osvežavajućeg soka od zove i možda je baš sada prava prilika da ga napravite sami, svojeručno u svojoj kuhinji. Uopšte nije komplikovano, nemojte to da vas brine. Potrebno je samo da budete strpljivi tokom dva dana koliko treba da se izvrši proces ekstrakcije.

Da pređemo na stvar, ako ste u potrazi za starinskim receptom za sok od zove, na pravom ste mestu.

Cvet zove se bere u proleće, u ravnicama tokom maja, a u brdskim predelima do kraja juna. Važno je gde ga berete, odnosno na kom mestu se nalazi drvvo zove sa kog berete cvetove za sok – potrudite se da to uvek bude negde u šumi, na livadi, što dalje od gradskog zagađenja i izduvnih gasova automobila.

Evo spiska šta je sve neophodno za pravljenje soka od zove po starinskom receptu, a opisujemo i ceo tok pripreme:

Sastojci:

30 glavica (celog cveta) zove
3 litre vode
4 gr limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera

Priprema:

Dan 1: Potopite cvetove u vodu s limunskom kiselinom i kriškama limuna. Dobro promešajte i ostavite na hladnom i tamnom mestu 24 sata.

Dan 2: Tečnost procedite (koristite mrežastu cediljku i gazu), dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da odstoji 24 sata uz povremeno mešanje.

Dan 3: Sok je spreman za spremanje u staklene boce. Ovako ga možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

Ovo je mera za oko 4 litre sirupa. Ako želite više ili manje, mere prilagodite svojim potrebama.

 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar