Prvi zvaničan susret na funkciji predsednika Vlade Srbije: Vučević se sastao sa patrijarhom Porfirijem

On je ocenio da je Srpska pravoslavna crkva jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/Instagram/milosvucevic

Predsednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da mu je drago što je svoj prvi zvanični sastanak na novoj funkciji obavio sa njegovom svetosti, patrijarhom srpskim Porfirijem i to uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

“Nakon sadržajnog razgovora, zatražio sam od njegove svetosti (patrijarha Porfirija) blagoslov za obavljanje jedne od najodgovornijih funkcija u državi. Patrijarh Porfirije mi je, uz očinski blagoslov, darovao ikonu Svetog Save, oca srpske duhovnosti, prvog i najvećeg srpskog prosvetitelja, osnivača naše crkve, simbola sabornosti crkve, države i naroda; uz poruku da koračamo njegovim stazama i da gradimo nasušno i svima potrebno jedinstvo”, napisao je Vučević na svojoj Instagram stranici.

On je ocenio da je Srpska pravoslavna crkva jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda i da je očuvala nacionalnu svest tokom viševekovnog ropstva, da mu je u velikoj meri gradila identitet, ostajala i u onim krajevima gde prerogativa državne vlasti nije bilo i očuvala narod i s njim zajedno stradala.

“Imajući u vidu sve teškoće i iskušenja koja donosi aktuelni istorijski trenutak, smatram da bi bilo odgovorno unapređivati saradnju Crkve i države, zasnovanu na našem istorijskom iskustvu i na modelu kooperativne odvojenosti”, istakao je Vučević.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar