Hamas tvrdi da će se povući iz Gaze u jednom slučaju: Primirje na pomolu?

Oni danas treba da se sastanu sa predstavnicima Hamasa u Kairu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/hosny salah

Izvor iz Hamasa tvrdi da je ta militantna grupa odobrila prvu fazu sporazuma o oslobađanju talaca uz garanciju SAD da će se Izrael potpuno povući iz Gaze nakon 124 dana, kada budu završene sve tri faze sporazuma.

Izraelski Kanal 12 preneo je reči neimenovanog zvaničnika Hamasa koji je rekao da su egipatski i katarski posrednici preneli Hamasu garancije SAD.

Oni danas treba da se sastanu sa predstavnicima Hamasa u Kairu, preneo je Tajms of Izrael.

Izrael je više puta insistirao da neće prihvatiti prekid rata u Gazi kao deo potencijalnog sporazuma o taocima. Sporazum, takođe, kako se navodi, podrazumeva obećanje koje podržavaju SAD, da Izrael neće započeti planiranu vojnu operaciju u Rafi na jugu Gaze, gde je više od milion Palestinaca našlo utočište zbog sukoba koji su u toku.

Najnoviji predlog navodno uključuje prvu fazu koja bi trajala do 40 dana u kojoj bi do 33 od preko 100 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi od 7. oktobra bilo oslobođeno, dok bi druga faza trajala najmanje šest nedelja i tokom nje bi bilo dogovoreno dalje oslobađanje talaca i produžetak pauze u sukobima.

Veruje se i da će prva faza omogućiti povratak Palestinaca na sever Gaze, pri čemu su SAD navele da je Izrael pristao na neograničen povratak civila u Gazu u oblasti koje su “očistile” Izraelske odbrambene snage.

Ona, takođe, uključuje oslobađanje na stotine palestinskih zatvorenika u zamenu za oslobađanje talaca kidnapovanih 7. oktobra.

Izvor iz Hamasa, koga citira Kanal 12, rekao je da su “postignuti kompromisi” u vezi sa brojem palestinskih zatvorenika koji će biti oslobođeni u zamenu za svakog izraelskog taoca.

Pitanje propuštanja predmeta “dvostruke namene” u Pojas Gaze, koji se odnose na humanitarne zalihe koje bi mogle da se koriste u terorističke svrhe, još se rešava, dodao je izvor iz Hamasa. Izveštaj je objavljen nakon zvaničnog saopštenja Hamasa izdatog kasno sinoć da ta militantna grupa šalje delegaciju u Kairo “odlučnu da obezbedi sporazum na način koji ispunjava zahteve Palestinaca”.

 Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar