Da li će nam kiša pokvariti praznike? Detaljna vremenska prognoza

Todorović kaže da će pljuskove pratiti grmljavina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Pixabay

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da nas od srede, 1. maja, očekuju pljuskovi i grmljavina. Ipak, napominje da nam kiša neće pokvariti uživanje u prirodi, jer se 1. maja ona prognozira samo nakratko u jugozapadnom delu zemlje. Otkriva i kakvo nas vreme očekuje za Uskrs.

Nedeljko Todorović kaže da nas danas i sutra očekuje slično vreme kao i juče – biće sunčano i toplo.

Ipak, kako kaže, uskoro će biti prekinut duži sušni period.

– Ulazimo u jedan period kada bi se malo prekinuo duži sušni period koji je negde počeo krajem januara, znači skoro dva i po, tri meseca traje, tako da biće pljuskova i grmljavina počev od srede – navodi Todorović.

Ističe da će u sredu, 1. maja, pljuskovi i grmljavine biti retki i to samo na jugozapadu zemlje.

– Pa 2. maja malo bi se taj uticaj proširio na ostale krajeve, ali je to više lokalnog karaktera – dodaje Todorović.

Na pitanje hoće li nam kiša pokvariti uživanje u prirodi, Todorović kaže da neće.

– Možda bude neki pljuščić popodne. U Beogradu bi tek u četvrtak popodne bio taj prvi pljusak, ali to je kratkog daha i nema toliko jak intenzitet u vidu nekog ozbiljnog nevremena – objašnjava Todorović.

Za petak i subotu, 3. i 4. maj, najavljuje osveženje.

– Temperature će biti neki stepen ispod 20 stepeni, ali da podsetim da je ta maksimalna dnevna temperatura za početak maja 21 do 22 stepena – navodi Todorović.

U narednoj nedelji, počev od 6. maja, kako kaže, očekuje nas promenljivo vreme – red sunca, red pljuskova.

– Sa temperaturom oko proseka. Neki dan možda stepen, dva toplije, neki dan malo svežije. U svakom slučaju izašli smo iz letnjeg vremena koje je trajalo do polovine aprila – poručuje Todorović.

Govoreći o tome hoće li biti nevremena za praznike, Todorović kaže da će pljuskove pratiti grmljavina, ali da neće biti žestokih nevremena.

– Biće ono nakratko 10 do 15 minuta neki jači pljusak, sa možda lokalno nekom količinom padavina od 10 do 20 milimetara, ali to je samo u vrlo maloj, uskoj zoni. Čak verovatno prvog maja, pa možda čak i drugog maja, u nekim mestima ne bi pala ni kap. Bila bi neravnomerna prostorno i vremenski raspodela tih pljuskova, tipično za topli ili letnji deo godine – zaključuje Todorović.Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar