Festival Beldoks od 22. do 29. maja u Beogradu

Direktorka festivala Mara Prohaska Marković je rekla na konferenciji za novinare da je program 17. Beldoksa "raznovrstan i relevantan"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks biće održan od 22. do 29. maja, uz 13 svetskih premijera, a otvoriće ga domaće ostvarenje „Topli film” autora Dragana Jovićevića, najavili su danas organizatori.

Direktorka festivala Mara Prohaska Marković je rekla na konferenciji za novinare da je program 17. Beldoksa „raznovrstan i relevantan”, i istakla da imaju sreću da se bave „kreativnim dokumentarizmom, jer moć dokumentarnog filma ne jenjava”. Umetnički direktor festivala Marko Grba Sing je najavio da će u okviru „Srpskog takmičarskog programa” biti prikazano 12 naslova, a pored „Toplog filma”, tu su „Kako biti Slobodan” Nikole Polića i „Izbor za mis zatvora” Srđana Šarenca, prenosi Tanjug.

Na Bečdoksu se takmiče i „Kadence za vrt” Daneta Komljena, i „Neptunova nevera” Katarine Stanković, „Novosadsko sećanje” Aleksandra Reljića i „Džojmejkers” Jelene Radenović. Tu su i „Kad opet porastem” Jovane Avramović, „Minel” Tare Gajović, „Heterotopija” Nikole Nikolića, „Izlaz kroz ludaru” Nikole Ilića i „Šetnja koja se neće desiti” Mine Simendić.

Grba Sing je dodao da je Jovićevićevo ostvarenje „istraživački dokumentarac kojim se proučava istorija LGBT likova u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji”.

Selektor Igor Stanojević je rekao da su u „Međunarodnom takmičarskom programu” filmovi „Sunčani sat” Liis Nimik, „Porodica na određeno vrijeme” Seada Šabotića, „La Reine” Nikole Klingera, kao i „U tišini i galami” Klmena Rusijea i Adrijena Mosaa. Među deset filmova su i „Blato” Ilije Povolockog, „Ustati noću” Nelsona Makenga, „Kumva” Sare Malegol, „Dosadni dani i noći” Guoa Žemninga, „Cipora i Rahel nisu mrtve” Hadar Morang i „Pseći snovi” Else Kremner i Levina Petera.

„Imali smo najviše filmova do sada za gledanje, što prijavljenih, što onih koje smo gledali na festivalima i drugde. Svake godine se čini da je najbolji program do sada. Ove godine imamo izuzetne filmove mladih autora i onih čije filmove poznajete”, naveo je Stanojević.

Prohaska Marković je najavila da će filozof Srećko Horvat biti gostujući kustos Beldoks specijala „Opstanak nijedovoljan” u okviru kog će biti prikazano sedam filmova, a italijanski filozof Federiko Kampanja će se uključiti onlajn nakon filma „Tera forma”. Prema njenim rečima, fokus Beldoksa biće na češkom filmu zahvaljujući saradnji sa dokumentarnim festivalom Ji.hlava i Češkim centrom, a projekcijom filma „Ovo (Esta)” predstaviće se njujorški institut za dokumentarni film Union Doks.

Kako je najavljeno, filmovi Beldoksa biće prikazivani na 11 lokacija u Beogradu, među kojima su Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Sinepleksu Ušće, Centru za kulturu „Vlada Divljan” i drugi.Izvor: Politika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar