Petković sa specijalnim izaslanikom Francuske: Priština stvorila nemoguće uslove za referendum

On je naglasio da je Prištini cilj da se referendum ne održi i da se nastavi tortura nad srpskim stanovništvom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto. Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan, Reneom Trokazom, koga je upoznao sa nizom jednostranih i nerazumnih poteza koje je Priština povukla u proteklom periodu, a koji život Srba u pokrajini čine nemogućim i neodrživim.

Petković je ukazao na nemoguće uslove koje je Priština stvorila za sprovođenje referenduma za smenu lažnih, Kurtijevih gradonačelnika, na severu pokrajine, sa ciljem da se referendum ne održi i da se nastavi tortura nad srpskim stanovništvom.

Skrenuo je i pažnju da je, pored smene gradonačelnika, potrebno i raspuštanje lokalnih skupština i ostavke odbornika, što bi konačno dovelo do zaustavljanja situacije u kojoj opštine na severu pokrajine vodi tzv. vlast koja ima manje od 3,5 odsto podrške birača.

Petković je istakao da je prošlo 11 godina i više od 4.000 dana kako Priština odbija da ispuni svoju glavnu obavezu iz dijaloga i da formira Zajednicu srpskih opština, dok je Beograd ispunio sve svoje obaveze iz dijaloga, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaje se da je na sastanku bilo reči i o odluci Prištine da od 1. februara zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji i ukine platni promet sa centralnom Srbijom, što je ugrozilo isplatu plata, penzija i socijalnih davanja Srbima, kao i funkcionisanje srpskih institucija na KiM.

„Priština je, u svim ovim pitanjima, pokazala nedostatak dobre volje za njihovo rešavanje i za postizanje bilo kakvog, balansiranog, kompromisnog i održivog rešenja, što za posledicu ima samo nastavak iseljavanja Srba i dalji pritisak i represiju nad njima”, upozorio je Petković na sastanku sa specijalnim izaslanikom Francuske, prenosi Sputnjik.

BONUS VIDEO:Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar