Treba li ovaj zakon da “prepišemo” od Amerike? Zabranjene društvene mreže deci mlađoj od 14 godina!

Kompanija Meta, u čijem vlasništvu su društvene mreže Facebook i Instagram, usprotivila se usvajanju zakona, uz obrazloženje da će navodno ograničiti roditeljsku diskreciju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Tracy Le Blanc

Guverner Floride Ron Desantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama, a zakonom se propisuje da se za decu uzrasta 14 i 15 godina traži saglasnost roditelja da mogu da koriste te platforme.

Ukinuće se postojeći nalozi dece mlađe od 14 godina, kao i dece stare 14 i 15 godina koja nemaju saglasnost roditelja, javlja Rojters.

Oni koji podržavaju zakon smatraju da će se na ovaj način odbraniti deca od štetnih uticaja mreža, kao i anksioznosti, depresije i drugih mentalnih bolesti joje se povezuju direktno sa korišćenjem društvenih mreža.

Sa druge strane, kritičari zakona tvrde da usvojeni predlog krši zaštitu slobode govora i da roditelji, a ne vlada, treba da donose odluke o tome da li će njihova deca koristiti društvene mreže.

Predlog zakona ne navodi konkretne platforme društvenih medija, ali navodi da se odnosi na sajtove koji promovišu beskonačno skrolovanje, prikazuju metriku reakcija kao što su lajkovi, sadrže video – snimke sa automatskom reprodukcijom i imaju funkciju striminga i puš obaveštenja.

Kompanija Meta, u čijem vlasništvu su društvene mreže Facebook i Instagram, usprotivila se usvajanju zakona, uz obrazloženje da će navodno ograničiti roditeljsku diskreciju.

Iz Mete je saopšteno da kopmanija podržava da federalni zakon koji propisuje da roditelji moraju da daju dozvolu svojoj deci pre nego što ona preuzmu aplikacije društvenih mreža na svoje telefone.

U martu 2023. godine Juta je postala prva američka savezna država koja je usvojila zakon koji reguliše pristup dece društvenim medijima.Izvor: Rojters

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar