Nova godina je, a vreme je posta, ali to ne znači da ne možete da imate u kući savršen posni kolač. Donosimo vam recept za posni kolač od banana i limuna.
Parče ovog kolača odlično ide uz šolju čaja ili kafe i savršeno će vam ulepšati novogodišnje praznike.
Sastojci za posni kolač sa bananama i limunom:
2 šolje brašna,
1 i po kašičica praška za pecivo,
prstohvat soli,
1/2 šolje ulja,
1 šolja smeđeg šećera,
3 zrele banane,
sok i korica od 1 limuna,
1 kašičica ekstrakta vanile.
Za glazuru:
1 šolja šećera u prahu,
sok od pola limuna.
Posni kolač sa bananama i limunom se priprema na sledeći način:
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
Pripremite pleh za pečenje, obložite ga papirom za pečenje ili ga blago podmažite.
U velikoj činiji, prosejte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli.
U drugoj činiji, pomešajte ulje i smeđi šećer dok se dobro ne sjedini.
Dodajte izgnječene banane, sok i koricu limuna, i ekstrakt vanile u smesu sa šećerom i uljem. Dobro promešajte.
Postepeno dodajte suve sastojke mokrim sastojcima i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i formira glatko testo.
Sipajte testo u pripremljeni pleh i poravnajte površinu.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
Kada se kolač ohladi, možete napraviti glazuru mešanjem posnog šećera u prahu i soka od limuna.
Prelijte glazuru preko kolača.
Secite kolač na komade i poslužite.
Komentari (0)