Ujedinjena Evropa protiv Reala i Barselone

Dok dva najveća španska kluba slave pobedu na sudu, moćna opozicija tvrdi da to nije nikakva pobeda i zahteva da se sačuva sistem takmičenja kojim upravlja Evropska fudbalska unija (Uefa)

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YouTube

Odluka Suda pravde Evropske unije da su evropska (Uefa) i svetska (Fifa) fudbalska federacija prekršile zakone Evropske unije kada su zabranile formiranje Superlige, naišla je na različite reakcije, ali i tumačenja. Dva najveća rivala u španskom fudbalu, koja su ujedinjena sa ciljem da se formira Superliga – Real i Barselona – doživljavaju ovo kao pobedu i početak stvaranja novog fudbalskog poretka u kojem će „klubovi, igrači i navijači držati u svojim rukama sadašnjost i budućnost evropskog fudbala”. S druge strane, velika grupa najuticajnijih evropskih klubova ostaje verna Uefi.

U svom prvom reagovanju na ovu presudu, Uefa je istakla da to ne znači „odobravanje i potvrđivanje takozvane Superlige”.

– Uefa ostaje čvrsto posvećena očuvanju evropske fudbalske piramide i osigurava da ona nastavi da služi širim interesima društva. Nastavićemo da oblikujemo evropski sportski model zajedno sa nacionalnim savezima, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama Evropske unije, vladama i partnerima. Verujemo da će evropsko i nacionalno zakonodavstvo zaštititi evropsku fudbalsku piramidu zasnovanu na solidarnosti koju su navijači a i svi akteri proglasili svojim nezamenljivim modelom – kaže se, pored ostalog, u saopštenju Uefe.

Real i Barselona važe za dva najveća rivala na svetu, ali ovo nije prvi put da su na istoj strani. Setimo se kako je samo pre četvrt veka bilo kada je Udruženje evropskih košarkaških liga (Uleb) otelo Svetskoj košarkaškoj federaciji (Fiba) njen Kup šampiona i od njega napravilo Evroligu. I vidimo dokle je stigla Evroliga: svi klubovi u njoj imaju milionske dugove, a šampion od premije ne može da plati mesečni račun za struju.

Fudbal je, ipak, mnogo veći biznis od košarke (svuda osim u SAD), pa je i ulog mnogo veći. Već duže od dve decenije postoji ideja o pokretanju nezavisne Superlige, a uvek su je ekskluzivno najavljivali španski mediji (bliski Realu i Barseloni), uz podršku velikih španskih kompanija.

– S velikim zadovoljstvom pozdravljamo odluku Evropskog suda pravde, koji je odgovoran za odbranu naših principa, vrednosti i sloboda – ističe se u poslednjem saopštenju Reala koje je potpisao njegov predsednik Florentino Perez. – U narednih nekoliko dana pažljivo ćemo proučiti obim ove presude, ali očekujem da ćemo izvući dva zaključka. koji su od velikog, istorijskog značaja. Prvo, evropski klupski fudbal više nije i nikada neće biti monopol. Drugo, od sada će klubovi sami biti gospodari svoje sudbine. Danas klubovi, igrači i njihovi navijači konačno drže sadašnjost i budućnost evropskog fudbala u svojim rukama. Naša sudbina je u našim rukama i imamo ogromnu odgovornost. Taj dan je prekretnica, na pre i posle. To je veliki dan u istoriji fudbala i istoriji sporta

Pre dve godine, Perez je bio ubeđen da je na korak od pobede, ali je Uefa, sa svojim predsednikom Aleksanderom Čeferinom, odmah uzvratila udarac i osujetila najveće klubove da osnuju Superligu. Ma koliko ova presuda odluka Evropskog suda pravde delovala kao Perezova pobeda, neke druge činjenice govore da je u toj svojoj borbi usamljeniji nego ikada. Izvesno je da je uz njega njegov tradicionalno najveći protivnik (kad je reč o klupskoj tradiciji) predsednik Barselone, Đoan Laporta.

– Klub želi da izrazi svoje zadovoljstvo presudom Evropskog suda pravde o projektu Superlige koji je predložio „A22 sport” (kompanija koja bi vodila projekat – prim. aut,). Kao jedan od klubova koji stoje iza projekta Superlige, Barselona smatra da ova odluka utire put novom elitnom fudbalskom takmičenju u Evropi, u suprotnosti sa monopolom fudbalskog sveta, i želja nam je da otvorimo diskusiju o putu kojim evropska takmičenja treba da idu u budućnosti… –  kaže se, pored ostalog, u saopštenju Barselone.

Kako piše portal „Insajd d’ gejms”, takozvana Superliga bi obezbedila u startu budžet od četiri milijarde evra i preko investitora više od 10 milijardi, što je duplo od onoga što klubovi trenutno imaju u Ligi šampiona. Međutim, mnogi učesnici Lige šampiona, pa i oni najmoćniji i najbogatiji u njoj, izjasnili su se protiv Superlige. Prvi su to uradili Mančester junajted, Bajern, Pari sen Žermen, Borusija iz Dortmunda, Čelsi, Liverpul… Uprkos tome što su neki članovi britanske Premijer lige u startu bili za Superligu, ovog puta se Premijer liga usprotivila tome bez trunke oklevanja.

– Presuda ne podržava takozvanu „evropsku superligu”, a Premijer liga i dalje odbija svaki takav koncept. Navijači su od vitalnog značaja za igru i oni su uvek iznova jasno stavljali do znanja da se protive „odmetničkom” takmičenju koje prekida vezu između domaćeg i evropskog fudbala… – navodi se u saopštenju Premijer lige.

Oglasio se i madridski Atletiko koji je takođe protiv Superlige:

– Evropska fudbalska porodica ne želi Superligu Evrope. Nemačka, Francuska, Engleska, Italija, Španija (sa izuzetkom Reala i Barselone) ne žele Superligu. Mi smo za zaštitu velike porodice evropskog fudbala, štiteći domaće lige i preko njih se svake sezone kvalifikujući za evropska takmičenja na terenu.

Posebno oštro protiv ideje o pokretanju Superlige izjasnio se nekadašnji generalni direktor Bajerna Karl-Hajnc Rumenige, bivši nemački reprezentativac, koji je na ovu temu govorio za italijanski sportski list „Gazetu delo sport”:

– Ove nigde ne vodi. Engleski, nemački i francuski timovi nikada neće biti deo toga. Tako da Real i Barselona mogu da igraju turnire između sebe. Serija A bi postala Serija B, a Bundesliga bi postala Druga liga. I znate li zbog čega je sve ovo? Da bi se naudilo Premijer ligi koja zarađuje više jer je jednostavno bolja. Posebno oni (španski klubovi) žele da joj nanesu štetu i upravo zato su izmislili ovo takmičenje.Izvor: Politika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar