Kako prevazići krizu u vezi: Saveti poznatih svetskih psihologa

Ljubavne krize mogu biti prilika za rast i dublje povezivanje, ukoliko se adekvatno tretiraju i rešavaju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Vera Arsic

Ljubavne veze su često ispunjene raznim izazovima i krizama koje mogu testirati čak i najčvršće odnose. Kako bismo bolje razumeli kako prevazići ljubavnu krizu u odnosu sa partnerom, potražili smo savete poznatih svetskih psihologa.

Evo nekoliko ključnih saveta koji vam mogu pomoći da očuvate i ojačate svoj odnos:

Komunikacija je ključ

Psiholog i autor knjige “Sedam načina da volite” Dr. Geri Čapman ističe značaj komunikacije u odnosima. Prepoznavanje i izražavanje svojih potreba i osećanja, ali i pažljivo slušanje partnera, mogu biti ključni za rešavanje konflikata. Aktivno slušanje i otvorena komunikacija mogu pomoći u razumevanju razloga za ljubavnu krizu i pronalaženju rešenja.

Rad na sebi

Psiholog i autorika knjige “Oni koji vole prevazilaze” Dr. David Riko ističe važnost ličnog rasta u odnosima. Rad na sebi, samopouzdanje i samoprihvatanje mogu doprineti jačanju veze. Kada obe strane u vezi rade na svojim individualnim emocionalnim potrebama i ličnom razvoju, to može pozitivno uticati na odnos.

Ponovno otkrivanje zajedničkih interesa

Dr. Džo Gotman, poznat po svojim istraživanjima o stabilnim brakovima, ističe značaj održavanja zajedničkog interesovanja i aktivnosti. Ponovno otkrivanje starih strasti i zajedničkih hobija može obnoviti strast i povezanost u vezi. Pronalaženje vremena za zajedničke aktivnosti može doprineti smanjenju tenzija.

 Terapija parova

Ako se suočavate s dubokim krizama u vezi, psihoterapeuti za parove mogu biti od velike pomoći. Dr. Sju Džonson, osnivačica metode Emocionalno fokusirane terapije za parove (EFT), naglašava da terapija parova može pomoći u razumevanju dubokih emocija i pomaže partnerima da nauče kako da bolje reaguju na potrebe i osećanja jedno drugog.

Rad na rešavanju konflikata

Psiholog i autorka knjige “Sedam načina da zaista volite jedno drugo” Dr. Les Parot savetuje da se konflikti u vezi ne izbegavaju, već da se rešavaju na konstruktivan način. Razvijanje veština rešavanja konflikata, kao što su kompromis, empatija i razumevanje, može pomoći u prevazilaženju nesporazuma i smanjenju napetosti u vezi.

Važno je napomenuti da svaki odnos ima svoje specifične izazove i da ne postoji univerzalno rešenje za svaku ljubavnu krizu. Saveti svetskih psihologa mogu poslužiti kao smernice, ali je takođe važno da partneri rade na svojoj vezi zajedno i da se trude da bolje razumeju jedno drugo.

Ljubavne krize mogu biti prilika za rast i dublje povezivanje, ukoliko se adekvatno tretiraju i rešavaju.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar