Vesna Zmijanac odbila da snimi Vidovdan: Ovaj sveti čovek je tražio pesmu o Kosovu (VIDEO)

Legendarna numera nastala po želji pokojnog patrijarha Pavla

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/VesnaZmijanac

Vesna Zmijanac je odbila da snimi pesmu “Vidovdan”, otkrila je Goca Lazarević.

Pevačica narodne muzike, čija karijera traje već 46 godina, otvorila je dušu o svim lepim, ali i teškim momentima iz života i karijere.

Prva asocijacija na Gocu Lazarević je pesma “Vidovdan”, koju je snimila davne 1989. godine i koja je postala njena lična karta.

Zahvaljujući toj pesmi obišla je ceo svet, a u intervjuu otkrila je da je legendarna numera prvenstveno bila namenjena njenoj koleginici.

– Milutin Popović Zahar je te 1989. pravio kompilaciju novih pesama povodom 600 godina od Kosovske bitke. Pesma “Vidovdan” je bila namenjena Vesni Zmijanac. Čim sam je čula, zakukala sam koliko je dobra. Međutim, Vesna nije htela da je snimi, jer je u to vreme bila najpopularnija u bivšoj Jugoslaviji i plašila se da se ne zameri drugim narodima. Na kraju sam je otpevala ja i ponosna sam zbog toga. Volim sve narode, ali ja sam Srpkinja i dičim se time – rekla je Goca i dodala da je ta pesma nastala po želji pokojnog patrijarha Pavla.

– On je lično od Zahara zatražio da napiše i komponuje pesmu povodom šest vekova od Boja na Kosovu. Danas je pevaju svi – od zabavnjaka, preko pop muzičara, do klasičnih. Rado je izvode i ruski pevači i horovi, kao i Grci i Rumuni. Čuje se i u Peruu i na Kubi. Gotovo da nema većeg skupa na kome se horski ne peva. Može se slobodno reći da je “Vidovdan” druga himna srpskog naroda, ma gde se on nalazio. Srpskom narodu niko ne može da “otme” Kosovo. Ne može i nikada neće. Kosovo i Metohija je za Srbe mnogo više od simbola i od naše istorije. Baš kao što kaže stih: “Kud god da krenem, tebi se vraćam ponovo, ko da mi otme iz moje duše Kosovo!”



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar