Stručnjaci objasnili kako presuditi u slučajevima masakra na Vračaru i u Mladenovcu, evo šta je ključno

Slijepčević je istakao da je pritisak javnosti na sudstvo velik.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Ocu dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio deset i ranio šest ljudi, Viši sud u Beogradu produžio je pritvor za još 30 dana. I dvadesetjednogodišnjem U. B. koji je u jezivom masakru sutradan, 4. maja ubio osmoro i ranio 14 meštana, sud je produžio pritvor za 30 dana. Objedinjena istraga vodi se i protiv njegovog oca i ujaka kod kojih je nađeno oružje.

Nakon suđenja, neminovno je da će ubica iz Mladenovca odgovarati za svoj zločin, a pitanje koje se postavlja jeste šta će biti sa dečakom ubicom koji ima 13 godina? Iako kriv, on pred pravom nije odgovoran. Lakoća kojom su izvršena krivična dela je nepodnošljliva, a dubina problema je nesaglediva i obuhvatila je sve karike društva.

Od teških zločina prolazi prvi mesec, a uprkos svim informacijama i analizama stručnjaka iz raznih oblasti, motivi i okidači su i dalje misterija. Pitanje na koje još nemamo odgovor, tako je kratko i lako za postaviti, a odgovor tako teško pronaći… To pitaje je “zašto”?

U emisiji “Usijanje” povodom mesec dana od ovih strašnih događaja govore gosti Dragana Ivanović, psihoterapeut i Marko Anđelković Slijepčević, advokat.

Slijepćević je naglasio da postoje mogućnosti da maloletni počinilac masakra u školi “Vladislav Ribnikar” bude doživotno zadržan u psihijatrijskoj ustanovi, ali i da bude pod izvesnim uslovima pušten. Kako tvrdi, odluka najviše zavisi od procena nadležne stručne komisije.

– Jedna od mogućnosti jeste da jednog dana, ako komisija utvrdi da je dečak uračunljiv on nekada može da bude pušten, ali zbog bezbednosnih rizika, kod nas postoji mogućnost i promene identiteta i odlaska u inostranstvo. Ja smatram da je to greška da deca ispod 14 nemaju krivičnu odgovornost. On ne može da bude okrivljen niti optužen. Poruku koji ja šaljem maloletnicima i roditeljima jeste da im ne pada napamet da se bave zločinima zato što postoji zakon o mentalnim smetnjama koji ne predviđa tačno koliko možete biti protiv svoje volje zadržani u psihijatrijskoj instituciji. Znači zakon predviđa da on može da bude tamo i do kraja života, ali može i da bude pušten – kaže Slijepčević.

Ivanović tvrdi da je izveštaj psihijatra ključan.

– Ovde je ključno mišljenje psihijatra. Rade se psihološka testrianja na osnovu čega će se utvrditi da li on ima neku dijagnozu, ili je ipak nema. Istraga još uvek traje i pretpostavljam da je on pod ozbiljnom opservacijom i temeljnim ispitivanjem. Mi ne znamo ko će biti njegov staratelj, ali ako se starateljstvo utvrdi, ta odluka će se stalno preispitivati. Ključan je, dakle, izveštaj psihijatra o njegovom privatnom stanju – rekla je Ivanović u “Usijanju”.

Slijepčević je istakao da je pritisak javnosti na sudstvo velik.

– Primenom striktne zdravstvene procedure podaci iz zdravstvenog kartona su tajna. To ne može da zna javnost. Pritisak javnosti je prevelik i onda dolazi do uticaja na sudski postupak. Da je ovo delo izvršio neko u redovnom stanju stvari, da nije ubijeno desetoro ljudi, njegovom ocu uopšte ne bi bio određen pritvor, ali sud prosto osluškuje javnost, i javnost ima snažan uticaj. Drugi počinilac, počinilac zločina u Mladenovcu, on bi sigurno bio u pritvoru bez obzira na pritisak javnosti dok je otac maloletnog dečaka u pritvoru samo iz razloga potencijalnog uznemiravanja javnosti, ukoliko bi bio pušten.

Ivanović smatra da je veoma važno da se utvrdi psihološko stanje dečaka i toku mesec dana pre počinjenja zločina kada on nije išao u školu.

– Još uvek traje istraga i ono što znamo jeste da on mesec dana pre masakra nije išao u školu i da je promenio smenu i odeljenje. Sigurno je da to nije urađeno iznenada. Treba da sačekamo istragu i da vidimo gde su registrovane promene u njegovom ponašanju. Treba obratiti posebnu pažnju šta se sa njim događalo u toku tih mesec dana.



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar