KRALJ KRIPTOVALUTA braniće se sa slobode: Sud u Podgorici prihvatio jemstvo, evo koja je cifra u pitanju

Međunarodna istraga je utvrdila da je Do Kvon pre nekoliko godina napravio kriptomrežu Tera

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Južnokorejci Do Kvon (32), poznat i kao “kralj kriptovaluta” koji je osumnjičen da je prevario ljude širom sveta za čak 42 milijarde dolara i njegov prijatelj Hon Čand Juna (37) koji su u martu uhapšeni na aerodromu u Podgorici zbog falsifikovanih isprava u daljem toku sudskog procesa koji se zbog toga vodi protiv njih braniće se sa slobode.

Osnovni sud u Podgorici prihvatio je njihovo jemstvo od po 400.000 evra i u daljem toku procesa oni će na suđenje dolaziti sa slobode.

Dvojica Južnokorejaca će boraviti u stanu u Podgorici ali je sud izrekao meru nadzora odnosno oni neće moći da napuštaju stan i o tome će se brinuti policija. Ukoliko prekrše ovu meru ili pobegnu novac koji su uplatili uzeće sud.

Podsetimo, Južnokorejac Do Kvon, poznat i kao “kralj kriptovaluta”, osumnjičen da je prevario ljude širom sveta za čak 42 milijarde dolara. Za Kvonom je Južna Koreja još u septembru 2022. godine raspisala međunarodnu poternicu zbog prevare s prodajom kriptovaluta, a spekulisalo se da se jedno vreme krio i u Srbiji?!?

Do Kvona su inače tražile Južna Koreja, Singapur i SAD, a uhapšen je krajem marta ove godine u Podgorici s falsifikovanim dokumentima.

Međunarodna istraga je utvrdila da je Do Kvon pre nekoliko godina napravio kriptomrežu Tera, preko koje je kriptotržištu ponudio nekoliko kriptovaluta. Jedan od “novčića” je bio stejblkoin UST (stablecoin, prim. aut.), koji je vezan za američki dolar i čija je vrednost trebalo da bude fiksna – uvek jedan dolar. Drugi je luna, koji je mogao da se kupuje i prodaje kao svaka druga kriptovaluta i njegova vrednost je zavisila od tržišta. Zadatak lune je, između ostalog, bio i da održava vrednost UST-a od jednog dolara.

Kvonov sistem, koji je delovao kao vrhunska tehnologija, privukao je ogroman broj investitora, pa je luna u aprilu prošle godine vredela čak 116 dolara, a UST se stabilno držao vrednosti jednog dolara. U maju 2022, međutim, došlo je do kraha – UST je izgubio vrednost od jednog dolara, a investitori su panično počeli da prodaju lunu, zbog čega joj je vrednost u jednom danu pala praktično na nulu! Prema procenama stručnjaka, kupci ovih kriptovaluta izgubili su ukupno čak 42 milijarde dolara, što je dodatno uzdrmalo celo svetsko kriptotržište, koje je ionako bilo u drastičnom padu nakon pandemije koronavirusa.

Kako su mnogi investitori izgubili životnu ušteđevinu, južnokorejske vlasti pokrenule su nekoliko krivičnih istraga o piramidalnoj prevari i raspisali poternicu za Kvonom.

Već u oktobru južnokorejski tužioci saopštili su da je Do Kvon preko Singapura pobegao u Dubai, a odatle u “neku nepoznatu zemlju”, da bi početkom decembra saopštili da se on najverovatnije krije u Srbiji, jer naša zemlja i Južna Koreja nemaju sporazum o ekstradiciji, iako su dosad pristajale na uzajamne zahteve o ekstradiciji na osnovu Evropske konvencije.

Zato je tužilaštvo u Seulu krajem prošle godine kontaktiralo s našim MUP-om, kako bi im pomogao u lociranju begunca.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar