Kako da najbolje pripremimo našu KOŽU ZA TOPLE DANE: Važan je sastojak koji ima veze sa šargarepom

Osim krema, maski i tretmana, podjednako je značajno i šta jedemo i pijemo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Proleće se zahuktava, nećemo stići ni da trepnemo a već ćemo se naći i u toplim letnjim danima. Menja se sezona, potrebno je da našu kožu pripremimo za visoke temperature, kao i za povišeno UV zračenje.

Osim krema, maski i raznih tretmana kojima kožu negujemo spolja, postoji još nešto važno i značajno baš kao i spoljna nega.

Važno je šta unosimo u sebe – jedemo i pijemo.

Kako bi se koža što lakše i bolje adaptirala na promenjene vremenske uslove, potrebno je da joj pomognemo u tome i iznutra. Hrana koju jedemo i tečnosti koje unosimo direktno utiču na izgled i stanje naše kože.

Dermatolozi i kozmetolozi naglašavaju koliko je bitno da kožu pre svege zaštitimo od visokog indeksa UV zračenja, a kako bi to što efikasnije postigli, potrebno je da konzumiramo namirnice koje su bogate karotenom.

Beta karoten se prvi put spominje 1831. godine, kada ga je otkrio naučnik Henri Vilhelm Ferdinand Vakenroder i to upravo iz povrća narančaste boje.

Beta karoten se uglavnom nalazi u voću i povrću koja sadrže crveni, narandžasti ili žuti pigment, ali ga ima i u zelenom lisnatom povrću, jer i ono sadrži dobru količinu ovog antioksidansa.

Istraživanja su pokazala da se veće količine beta karotena nalazi u kuvanim oblicima voća i povrća, nego u sirovim.

Budući da se beta karoten pretvara u vitamin A rastvorljiv u mastima, važno je da ovaj hranljivi sastojak konzumiramo sa mastima za što bolju apsorpciju.

U hranu sa najviše karotena ubrajaju se: šargarepa, slatki krompir, zeleno lisnato povrće (kelja i spanaća), zatim tikvice, crvene i žute paprike, kajsije, grašak i brokoli.

Beta karoten se takođe nalazi  i u začinima, a tu spadaju: čili, peršun i korijander.

Sada kad imate spisak namirnica koje su važne za pripremu vaše kože za tople dane i povećano UV zračenje, uvrstite ih u jelovnik i konzumirajte ih što češe.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar