Južnoafrička Republika: UHAPSIĆEMO Vladimira Putina ako poseti samit BRIKS-a!

Južna Afrika zadržava „snažnu želju“ da se vojni sukob u Ukrajini „reši mirnim pregovorima“

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug-AP/Gavriil Grigorov/ Sputnik/Kremlin Pool

Južnoafrička Republika objavila je svoje „obaveze” prema Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu u vezi sa izdatim nalogom za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina. Ranije je bilo planirano da Putin u avgustu poseti Južnu Afriku kako bi učestvovao na 15. samitu BRIKS-a.

– Mi smo, kao vlada, svesni svojih zakonskih obaveza. Međutim, do samita, nastavićemo da sarađujemo sa različitim relevantnim akterima, rekao je sekretar za štampu predsednika Republike Vensan Magvenija, citira Rojters.

Prema njegovim rečima, Južna Afrika zadržava „snažnu želju“ da se vojni sukob u Ukrajini „reši mirnim pregovorima“. Mzuvukile Maketuka, južnoafrički ambasador u Moskvi, obećao je da će pozvati Putina na samit BRIKS-a u januaru.

– Svi predsednici će biti pozvani, to je uobičajena praksa. Sada će zavisiti od Putina i Kremlja da li će doći, rekao je on.

MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina i dečijeg ombudsmana Marije Lvove-Belove. Prema sudu, oni su „verovatno odgovorni za ratni zločin protivzakonite deportacije stanovništva (dece) sa okupiranih teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju“ u periodu od 24. februara 2022. godine.

MKS funkcioniše na osnovu Rimskog statuta, koji su potpisale 123 zemlje sveta. Nakon izdavanja naloga za hapšenje u bilo kojoj od ovih zemalja, ruski predsednik može biti priveden kako bi bio odveden u Hag. Obaveze hapšenja i izručenja Putina mogu da preuzmu i zemlje koje nisu potpisnice sporazuma, rekao je Denis Krivošejev, zamenik direktora za istočnu Evropu i centralnu Aziju Amnesti internešenela.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je odluku suda „pravno nevažećom“ jer Rusija ne priznaje nadležnost MKS. Kremlj je rekao da je to „nečuveno i neprihvatljivo“.

Petnaesti samit BRIKS-a, zakazan za avgust ove godine, okupiće lidere Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike po prvi put od početka pandemije korona virusa. Očekivao se i dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina. Međutim, Kremlj još nije zvanično potvrdio posetu predsednika Južnoj Africi.

Ranije je nemački ministar pravde Marko Bušman rekao da će Nemačka ispoštovati nalog za Putinovo hapšenje i privesti ruskog predsednika ako stigne u zemlju. „MKS će brzo kontaktirati Interpol i zahtevati sprovođenje. Tada će Nemačka biti obavezna da uhapsi predsednika Putina i preda ga MKS-u ako uđe na nemačku teritoriju“, objasnio je Bušman.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar