Čija je trava najzelenija? Zašto Vučića VIDI NAROD, ali ne i beogradska intelektualna čaršija

I Orbanova Mađarska i Dodikova Republika Srpska, kroz institucije BiH, uvele su SVE pakete sankcija Rusiji. Srbija nijedan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Marko Stosic/Tanjug-AP/STRAHINJA ACIMOVIC/bs/Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav/Shutterstock/Flickr/Nicolas Raymond/Ilustracija

“Trava je uvek zelenija kod komšije”, glasi čuvena američka poslovica kojom bi najbolje mogao da bude opisan i odnos beogradske intelektualne čaršije prema Srbiji i Srbima u poslednjim decenijama.

Baš kao što je levo krilo te čaršije u drugoj polovini prošlog veka zaljubljeno gledalo ka zapadnim delovima bivše Jugoslavije, posebno ka Zagrebu, gde se u isto vreme kovao plan za etničko čišćenje Hrvatske od Srba, baš kao što im je danas simbol multietničnosti Sarajevo, gde pomahnitali islamski fanatici noževima jurišaju na decu iz Srbije, ništa bolje ni manje slepo kod očiju nije ni desno čaršijsko krilo, koje se ovih dana divi hrabroj i nezavisnoj politici Viktora Orbana i Milorada Dodika kada je reč o odnosu prema ratu u Ukrajini.

Tako je, primera radi, novinar Đuro Bilbija u jednoj televizijskoj emisiji ustvrdio da je “Orbanizacija sveta već u toku” i da je “Orban budućnost mnogih evropskih zemalja”.

Na konstataciju voditelja da trenutno “ne vidimo nijednu (zemlju) koja može da se suprotstavi”, reagovao je drugi sagovornik, novinar Dragan Vujičić, rečima: “Pa evo, pogledaj Srbiju, čoveče, Srbija ima najhrabriji stav”!

Voditelj je ovu konstataciju prećutao, ali kolega Bilbija nije, pa je, još jednom demonstrirajući sklonost beogradske čaršije da ignoriše ili ne želi ni da sagleda činjenice, ustvrdio: “Milorad Dodik je naš Orban u suštini, to je orbanizam”.

Niko ne spori buntovnu retoriku Viktora Orbana i Milorada Dodika, naš narod bi rekao “brecanje”, ali činjenice govore da su i Mađarska i Republika Srpska, uprkos gunđanju, poslušno uvele sankcije Vladimiru Putinu i u praksi rade sve što Zapad od njih traži.

Baš kao što leva čaršija u drugoj polovini prošlog veka nije videla zlo koje se sprema Srbima u Zagrebu, baš kao što danas ne vidi linčovanje srpske dece u Sarajevu, baš kao što ne konstatuje činjenicu da u njihovom Beogradu kroz sva zla koja su nam se desila dlaka sa glave nije zafalila nijednom gostu, a kamoli detetu, koji su u našem gradu uvek srdačno i domaćinski dočekivani, ma odakle da su došli, tako ni desna čaršija ne (želi da) vidi činjenice kada je reč o Rusiji i ratu u Ukrajini.

A činjenice su neumoljive i očigledne: I Orbanova Mađarska i Dodikova Republika Srpska, kroz institucije BiH, uvele su SVE pakete sankcija Rusiji. Srbija nijedan. I Orbanova Mađarska i Dodikova Republika Srpska glasale su za SVE rezolucije protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama. Srbija nije. Srbija je glasala samo za one koje su u skladu sa međunarodnim pravom i njenim interesima i tradicijom, podržavajući teritorijalni integritet svih država, pa i Ukrajine. Dodikova Željka Cvijanović stajala je mirno i primala pohvale Žozepa Borelja jer se BiH “uskladila sa sankcijama EU protiv ruskog rukovodstva i njene ratne ekonomije”. Aleksandar Vučić nije.

Jedini državnik čija politička vizija nije ostala samo na rečima, već je i realizovana, čovek koji već 11 godina izvlači maksimume u vođenju nezavisne politike u novohladnoratovskom svetu, zove se Aleksandar Vučić. Predsednik je Srbije, živi i predsedava u Beogradu, ali intelektualna čaršija ga ne vidi. Ne želi da ga vidi.

Ali, vidi ga Srbija. Vidi ga narod. I zato 2,3 miliona glasova na poslednjim izborima. Zato poverenje da će i ovaj put doneti pravu odluku i “uskladiti politiku” sa dugoročnim interesima srpske države i naroda, a ne interesima bilo koje velesile, sa zapada ili sa istoka.

Jednog dana kada ratno ludilo prođe, spoljna politika Aleksandra Vučića izučavaće se na najprestižnijim svetskim univerzitetima i političkim školama, kao primer vođenja male zemlje u uslovima globalnog sukoba velesila. Ni to beogradska čaršija ne vidi.

Zato još jednom treba podsetiti na sjajan tekst Vesne Knežević (koji možete pročitati OVDE), koja je locirala suštinu: Vučić je naučio državu, istorija će biti milostivija prema njemu nego što su to njegovi savremenici.

Srbi imaju tu nesreću da prestona intelektualna elita često kaska za zdravom narodnom pameću, umesto da tu pamet artikuliše, kao i da ne ceni ono što ima, zavidno gledajući u komšijsku travu. A ta trava ovaj put nije zelenija.

Potvrda Bocana-Harčenka

Potvrdu iracionalnog odnosa beogradske čaršije prema ratu u Ukrajini i poziciji Srbije posredno je danas dao i Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je u intervjuu za ruske “Vedomosti” još jednom ponovio ono što neki ne vide: Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji.

– Pozitivna dinamika trgovine (Rusije i Srbije) delom je posledica rasta cena, ali postoji i realna ekspanzija trgovine. Važno je što se Srbija nije pridružila nelegitimnim zapadnim sankcijama – rekao je Bocan-Harčenko.

PIŠE: Dejan Vukelić



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar