Muče vas migrene? Nova studija kaže da su vaše NAVIKE u ishrani možda krive

Obratite pažnju na to kako se hranite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Nema sumnje da glavobolje mogu biti dosadne, posebno ako su posebno intenzivne, dugotrajne ili česte. Međutim, migrene su mnogo gore od običnih glavobolja i mogu biti neverovatno bolne, mučne i potpuno iscrpljujuće. Iako različiti faktori mogu uticati da budete podložniji migrenama nego drugi, prema novoj studiji, vaše navike u ishrani su jedan od značajnijih razloga što često imate ovaj zdravstveni problem.

U studiji koju je objavio žurnal Nutritional Neuroscience, prvo je otkriveno da su 1.838 od 8.953 učesnika koji su bili uključeni u Nacionalnu anketu o zdravlju i ishrani od 1999. do 2004. godine bili ljudi koji su patili od migrena. Uzimajući u obzir potencijalne uzroke ove boljke, autori studije analizirali su dostupne podatke kako bi pronašli vezu između ishrane i slučajeva teških glavobolja kao i migrena.

Nalazi su pokazali da su blaga, umerena i teška neuhranjenost povezani sa učesnicima studije koji su češće imali intenzivnije glavobolje. Autori studije takođe su primetili da u ishrani osoba koje pate od teške glavobolje i migrene obično nedostaju vitamini i hranljive materije kao što su dijetalna vlakna, riboflavin, selen, kalijum i magnezijum, kao i vitamin A, vitamin B6, vitamin B12 , vitamin C i vitamin K. S druge strane, iste osobe su pile više kafe i konzumirale više teobromina, koji se nalazi u čokoladi. Tim istraživača zaključio je da je ovakva ishrana povezana sa učestalim i intenzivnim migrenama.

„Ne iznenađuje me otkriće da je neuhranjenost povezana sa migrenama“, rekao je dr Sidni Grin.

Foto: Shutterstock

„Migrene mogu biti izazvane niskim nivoom šećera u krvi“, objasnio je Grin i dodao: „Ako neko pravi velike intervale između obroka, preskače obroke ili isključuje glavne grupe namirnica, posebno ugljene hidrate, iz svoje ishrane, to može dovesti do pada nivoa šećera u krvi.“

„Pored toga, dugotrajna neuhranjenost obično dovodi do nedostataka vitamina i minerala“, kaže Grin, istovremeno napominjući da „nedostaci nekih vitamina (uglavnom vitamina B) i minerala magnezijuma mogu doprineti ozbiljnijim migrenama“.

„Postoji mnogo razloga zbog kojih neko ne unosi dovoljno hranljivih materija“, izjavio je Grin i dodao: „Za početak, mogla bi da postoji začarana povratna sprega – dobijete migrenu, vaš apetit se smanjuje, pa se potrošnja hrane smanjuje, a onda se migrena ponovo javi. Pored toga, određene dijete kao što su veganska, vegetarijanska i ketogena dijeta mogu dovesti do nedostatka vitamina i minerala u organizmu.”

„Važno je pronaći zdravstvenog radnika koji ima iskustva u radu sa migrenama. Lekar ili registrovani dijetetičar će moći da pomogne u kreiranju dijete koja će smanjiti rizik javljanja migrene“, rekao je Grin.

„Možda će biti potrebni suplementi kako bi se smanjila učestalost migrena, a licencirani stručnjak će moći da pomogne u kreiranju najbolje terapije“, dodao je on.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, citymagazine.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar