Buđ u kuhinji je veoma česta pojava, ali uvek možete da je izbegnete pravilnim i redovnim održavanjem ove prostorije.
Postoje najčešći izvori buđi koji zahtevaju detaljno čišćenje barem nekoliko puta u toku godine.
Svakako vredi da odvojite vreme za detaljno čišćenje kako ne biste došli u situaciju da vam buđ napravi veliku štetu u kuhinji.
Evo koji su najčešći izvori buđi:
1. Ispod frižidera
Veoma malo ljudi tokom čišćenja kuhinje pomera frižider i čisti prostor ispod njega, ali tamo zapravo mogu da se “sakriju” razne vrste buđi. Pomerajte frižider najmanje dva do tri puta u toku godine i detaljno očistite zidove i pod oko njega.
2. Odvodi
Ako se ne održavaju redovno, odvodi za vodu i smeće mogu biti pravi mali rasadnici buđi. Održavaćete čistoću odvoda ako jednom nedeljno saspete 3-4 šolje sirćeta koje će sprečiti nastanak nove i očistiti postojeću buđ.
3. Kante za smeće
Za početak, savetujemo vam da ne kupujete prevelike kante za smeće. Idealna veličina kante je ona u koju stane smeće od samo jednog dana i koju ćete morati prazniti na dnevnoj bazi. Na taj način sprečićete nastanak buđi na tom mestu.
4. Unutrašnjost frižidera
Ne dozvolite da vam hrana previše dugo stoji u frižideru, redovno pregledavajte šta je dobro, a šta je za baciti. Odredite jedan dan u nedelji kada će pregledavati frižider. Pokvarene namirnice mogu uticati na razvoj buđi, a to nikako ne želite posebno tamo gde je hrana.
5. Kanta za kompost
Ako ste baštovan i posedujete kantu u kojoj skupljate kompost, imajte na umu da je to jedan od najvećih izvora buđi. Kantu za kompost uvek držite poklopljenu ili još bolje, izbacite je iz kuhinje.
6. Pokvareno voće i povrće
Ništa gore nema od istrunulog krompira ili voća i zato kao i kod frižidera, redovno pregledavajte šta to više nije za upotrebu i proverite da li je mesto na kom čuvate namirnice možda previše toplo i prebacite ih na neko hladnije.
7. Daske za rezanje
Na daskama za rezanje se buđ stvori brzo i lako, a to ćete izbeći ako ih nakon svake upotrebe budete pravilno čistili i dezinfikovali.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)