Mandić o PADU Vlade Crne Gore: Žao mi je što smo propustili šansu, rasplet situacije teško prognozirati

Poslanici skupštine u Podgorici izglasali su noćas nepoverenje vladi Dritana Abazovića

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Posle izglasavanja nepoverenja vladi Dritana Abazovića, lider Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da mu je žao što su propustili veliku šansu da posle dva velika eksperimenta ostanu u okviru parlamentarne većine i sačuvaju sve ono što su obećavali građanima Crne Gore. Nažalost, do toga nije došlo, a rasplet situacije je teško prognozirati, napomenuo je Mandić.

Poslanici skupštine u Podgorici izglasali su noćas nepoverenje vladi Dritana Abazovića. Rasprava je trajala 12 sati, a protiv Abazovićeve vlade, osim poslanika DPS-a, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije, Demokratske unije Albanaca, Socijaldemokrata, glasali su i poslanici Demokrata, Bošnjačke stranke, Prave i Ujedinjene Crne Gore. Pre glasanja salu su napustili poslanici Demokratskog fronta, koalicije “Crno na bijelo” i SNP-a, kao i poslanik Demosa Miodrag Lekić.

Lider Demokratskog fronta i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je za RTS da je politički život u Crnoj Gori veoma dinamičan.

– Juče smo propustili veliku šansu da konstituišemo vladu koja bi bila izraz one parlamentarne većine koja je pobedila na izborima 30. avgusta (pre dve godine). Uložili smo veliku energiju, ne zbog političara, nego zbog naroda koji se radovao da je posle 30 godina smenjena vlast Mila Đukanovića – napomenuo je Mandić.

Prema njegovim rečima, Demokratski front je uložio veliku energiju na odnosima URA i demokrata da pokuša da pronađe zajednički jezik pošto su to, kako kaže, “tvrdo zakucane pozicije”.

– Jedna strana ne želi više da pravi dogovore u okviru te parlamentarne većine, ako se promeni njen premijer, a druga strana je imala želju da se sve vrati na početak. Žao mi je što smo propustili tu veliku šansu da posle dva velika eksperimenta koji nisu dali rezultate da ostanemo u okviru te parlamentarne većine – rekao je Mandić.

Mandić je istakao da će vlada Dritana Abazovića biti upamćena po potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC i to je važno za srpski narod u Crnoj Gori i za SPC.

– Taj dokument ima veliku težinu. Priča koju smo juče čuli o borbi protiv organizovanog kriminala i korupciji, posebno prozivanje šefova organizovanih kriminalnih grupa bila je dobra osnova da u jednom partnerskom odnosu pokušamo da sačuvamo sve ono što smo obećavali građanima Crne Godine. Nažalost do toga nije došlo, a rasplet situacije je teško prognozirati – napomenuo je Mandić.

Kaže da ako uzmemo u obzir da je ovo bila inicijativa Demokratske partije socijalista i da je izglasavanje nepoverenja bilo potpisivanje Temeljnog ugovora, nesumnjivo da je Demokratska partija socijalista juče u parlamentu odnela jednu veliku pobedu.

– Postoji neka mogućnost da dođe do revitalizacije, svakako oni će tražiti partnera za formiranje vlade u kojoj će učestvovati Demokratska partija socijalista – rekao je Mandić.

Posle izglasavanja nepoverenja, Dritan Abazović je rekao da je ponosan na sve ono što je njegova vlada učinila, da će biti upamćena kao vlada koja je najkraće trajala, ali i koja je donela najteže odluke.

Abazović je rekao da je jasno kakve se nove koalicije stvaraju i poručio da ga ne zovu u vladu pre sledećih izbora.

Lider Demokrata Aleksa Bečić je rekao da posle pada vlade Abazovića već danas mogu da počnu pregovori o formiranju nove vlade, a na bazi rezultata od pre dve godine.

Ukoliko se dogovori nova parlamentarna većina u roku od 30 dana ona ima mogućnost da predlog dostavi predsedniku države Milu Đukanoviću, ako on prihvati mandatara, daje Skupštini na razmatranje, a ukoliko do toga ne dođe predstoje izbori.

BONUS VIDEO



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar