Ne koristite pilule i slobodno se šminkajte: Zablude o AKNAMA u koje i dalje verujete

Pogrešno mišljenje automatski znači da nećete otkriti pravi uzrok problema

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada se generalno radi o zdravlju, zablude o nekom stanju i verovanja u stavove koji su davnih dana naučno opovrgnuti, mogu da naprave ogroman problem čoveku.

Akne možda predstavljaju više estetski problem nego zdravstveni, ali nije nikakva tajna da umeju u velikoj meri da utiču na kvalitet života.

Podložnost aknama automatski podrazumeva da treba da korigujete svoje navike kada se radi o šminkanju i ishrani, a to nije uvek naročito lako.

Zato bi bilo dobro da zajedno razbijemo mitove koji već dugo kruže.

Akne su tinejdžerski problem

Delimično tačno. Činjenica je da se u tinejdžerskom periodu akne javljaju češće, ali daleko je od istine mišljenje da one ne mogu da se pojave i u kasnijoj dobi. Procenjuje se da između 14 i 54 odsto žena ima probleme sa aknama i u odraslom dobu. Među njima, u čak 80 odsto slučajeva, u pitanju je hronični problem, dok je u ostalom procentu u pitanju povremena pojava.

Foto: Shutterstock

Akne zahvataju samo lice

Lice možda jeste područje na kom one najčešće nastaju, ali svi koji su se borili sa njima znaju koliko neprijatne mogu da budu i akne na leđima, zadnjici, pa čak i torzou. Kod odraslih žena, pojava akni na leđima u odnosu na lice javlja se u 50 odsto slučajeva.

Akne su hormonalni problem

Ovo je delimično tačno, s tim da je problem u koži, a ne u krvi. Do pojava akni dolazi kada se poremeti nivo androgenih hormona koji cirkulišu kroz krvotok. Androgeni receptori se nalaze u ćelijama kože i u lojnim žlezdama, pa pojačano lučenje sebuma (prirodne masnoće kože) uzrokuje začepljenje pora i pojavu akni. Predmenstrualne akne se javljaju kod otprilike 70 odsto žena, a većina njih zapravo nema nikakve hormonske abnormalnosti.

Kontracepcijske pilule sprečavaju pojavu akni

Mnoge devojke veruju da upotreba kontracepcijskih pilula sprečava pojavu akni, ali ovo nije tačno. Samo pilula koja kombinuje antiandrogen omogućava ograničavanje izbijanja akni i nije propisana zbog svojih kontraceptivnih svojstava, već zbog antiandrogenskih svojstava kao deo lečenja akni. U ostalim slučajevima, oralni kontraceptivi ili nemaju efekta na akne, ili imaju negativan efekat jer sastojci pilula mogu pogoršati akne. Upravo zbog toga se osobama koje imaju kožne probleme savetuje da se pre upotrebe kontracepcijskih pilula posavetuju sa svojim ginekologom.

Čokolada

Sigurno vam se neka prijateljica požalila kako joj je lice “buknulo” nakon što je pojela pola čokolade. Međutim, važno je da znate da se još uvek istražuje koliko su pojedine namirnice štetne za kožu. Prema nekim studijama, čokolada nema nikakav uticaj na pojavu akni. Sa druge strane, dermatolozi preporučuju osobama koje imaju kožne probleme da smanje unos mlečnih proizvoda.

Foto: Shutterstock

Stres utiče na pojavu akni

Emocionalni stres može da dovede do pojave akni, ali za većinu ljudi koji se bore sa ovim problemom, odnosno za tinejdžere, problem nastaje mnogo pre nego što oni bivaju izloženi pravim stresovima.

Sunce pomaže da ih se rešite

Istina je da izlaganje suncu ima antiinflamatorno dejstvo, a da preplanula koža kamuflira nesavršenosti na koži.Međutim, izlaganje suncu isto tako može da dovede do povećanja debljine epidermisa što će pogoršati stanje kože.

Akne su posledica loše higijene i nege

Takođe delimično tačno. Sa jedne strane, korišćenje masnijih proizvoda na koži koja je sklona aknama može da pogorša problem, ali obična neadekvatna rutina nege gotovo nikada nije jedini uzrok problema.

Šminka utiče na pojavu akni

Netačno. Šminka i te kako pomaže ljudima koji se bore sa aknama da povrate samopouzdanje. Da budemo iskreni, istina je da pojedini preparati mogu da pogoršaju stanje kože. Međutim, u prodaji se mogu naći specijalizovani proizvodi, tako da devojke sklone aknama još kako mogu da se šminkaju i na taj način unaprede svoju lepotu.

Akne mogu da se cede

Jedno veliko “NE”! Ne preporučuje se ceđenje akni ni u kom slučaju.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Lepota i Zdravlje

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar