Tužilaštvo pokrenulo predmet zbog tvrdnji o ZLOSTAVLJANJU studentkinja na Arhitektonskom fakultetu

Nije u pitanju samo seksualno nasilje, već i diskriminacija na rasnoj osnovi, navode studentkinje i studenti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Na društvenim mrežama je kao bomba odjeknula vest da su studenti i studentkinje Arhitektonskog fakulteta u Beogradu svakodnevno na meti profesora predatora.

Neretko čujemo da na fakultetima često dolazi do raznih vrsta nasilja, a ako je sudeći po iskustvima studenata koja su nedavno objavljena na Instagram profilu anketa_arh.bg, arhitektonski fakultet u Beogradu je jedna od tih ustanova.

Kako je objavljeno na internetu, pojedini profesori na pomenutom fakultetu uznemiravaju studente i studentkinje koji više ne žele da ćute o torturi koju trpe na fakultetu. Zbog toga su se ujedinili i otvorili profil na Instagramu i na njemu dele svoja traumatična iskustva.

Ono što akademce posebno pogađa kako navode, jeste činjenica da niko iz Uprave fakulteta ne reaguje, iako je reč o javnoj tajni.

Na tom Instagram profilu svakodnevno izlaze objave sa objašnjenjima studenata i studentkinja šta im se sve dešavalo.

– Čovek koga vi zovete profesorom ima tendencije da se studentkinjama obraća u deminutivu, tepajući im i koristeći rečnik koji implicira jednostranu i nepostojeću prisnost između njega i sagovornice. Ima i potrebu da inicira razgovore sa studentima pod velom ortačkog i dušebrižničkog manira koji potom prerastaju u pokušaje da se kontakt nastavi van fakulteta. Redom je neuspešan u svojim namerama da izdvoji žrtvu, dok njegovi uleti i nedostatak obzira za lični prostor i fizički integritet individue na koju se usmerio dovode do sve većeg rasipanja pažnje dotičnog predatora koje se manifestuje potpunim odsustvom profesionalnosti, dostojanstva i kriterijuma – reč je o nabrojanim situacijama u kojima ne uspeva da ispoštuje tuđe granice. Opasna stvar je velika incidenca slučajeva u kojima je ovaj čovek izgubio kontrolu nad svojim postupcima zbog koje su ga generacije studenata doživljavale kao vrednog podsmeha, čime je realna opasnost koju on predstavlja izgubljena iz vida – piše u jednom od objava.

Takođe, tu su i svedočenja koja do detalja objašnjavaju šta se, navodno, dešavalo tokom i nakon predavanja.

– U drugoj godini studija bila sam kod P u sali. Obzirom da su svake vežbe kod njega oduvek obilovale po mom mišljenju, neprimerenim komentarima i bahatim gestovima, neću ni pokušati da ih se prisećam. Odmah ćemo otiči na kraj semestra i predaju radova. Bio je lep letnji dan, bila sam u haljini do poda, imala sam planove za nakon što predam ispit. Treći sprat, učionica likovnog, dolazim pred sam kraj termina, predajem rad, P ustaje i obilazi oko mene, diše mi kraj uveta i šaljivim tonom me poziva u kafanu da se iskupim za kašnjenje… Prilazi mi drug, kaže da ga sačekam da idemo zajedno posle (on kasni više). Izlazim ispred sale, drug ostaje da reši oko svojih radova, skoro svi su otišli već. Gledam u telefon naslonjena na zid, vrata od sale se otvaraju, krećem ka njima misleći da je drug završio, izlazi P, baca pogled po praznom hodniku, okreće se ka meni u par koraka me pribija uz zid i steže ruku oko mog vrata. Ja sam šokirana, grebem ga po ruci, on kaže “mmm, kako smo opasni”. Čuje se lupanje vratima u daljini hodnika, heroj me hitro pušta i odlazi u tom pravcu – piše jedna od studentkinja.

Međutim, kako studenti i studentkinje navode, nije u pitanju samo seksualno nasilje, već i diskriminacija na rasnoj osnovi.

– Jedna od početnih vežbi bila je predstavljanje. Na moje pitanje da li treba da postoji naša fotografija, on je odgovorio: “Šta mene briga za Vašu fotografiju, ako ste Vi ciganka?” Na moje pitanje zašto je rasistički nastrojen je samo zaćutao i okrenuo glavu.

Foto: Shutterstock

Pored studenata koji su trenutno na fakultetu, javili su se i oni čija su predavanja prošla pre nekoliko godina.

– Moje iskustvo je od pre tri godine, ali koliko vidim sada je još gore nego pre. Meni i većini mojih koleginica su upućivani komentari, neki komentari su bili i na verskoj osnovi (degradirajući), jer nisam iste veroispovesti kao on, naravno, malo upakovani da ostale kolege ne bi razumele, ali sam ja itekako razumela. Takođe, znam za razna iskustva svojih koleginica sa fakulteta koje su mi one lično pričale, tako da znam da su istinite – od komentarisanja toga šta su obukle na hodniku do toga da se prišunjaju devojci iza leđa i poljubi je u obraz pred svima koji su čekali konsultacije, bukvalno je bila zgrožena – prisetila se jedna od studentkinja.

Iskustva studenata i studentkinja na internetu se nižu iz minuta u minut. Kako navode tamo, bilo je raznih situacija, od seksualnog uznemiravanja, preko fizičkog, do vređanja na rasnoj i verskoj osnovi.

OGLASIO SE DEKAN FAKULTETA

Dekan Arhitektonskog fakulteta, Vladimir Lojanica istakao je za medije da je uprava fakulteta za ovaj slučaj saznala kao i svi ostali, preko društvenih mreža.

– O svemu što navodite uprava je prvi put saznala, kao i vi, sada preko društvenih mreža – istakao je Vladimir Lojanica, dekan fakulteta i dodao:

– Univerzitet i Fakultet po ovom pitanju imaju definisane procedure i pravne okvire u skladu sa kojim ćemo najhitnije postupiti. Preduzećemo sve mere koje su u ovakvim sličajevima propisane zakonom – istakao je on.

Tužilaštvo proverava seksualno uznemiravanje

Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram, potvrđeno je za medije.

Tužilaštvo je odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrdjivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Po prijemu izveštaja od policije Više javno tužilaštvo u Beogradu će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju.

BONUS VIDEO:Izvor: Tanjug, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar