Planirate da postanete VEGETARIJANAC? Evo šta se dešava organizmu kad se odreknete MESA

Važno je da nađete zamenu za izgubljene hranjive materije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia

Vegetarijanska ishrana, odnosno izbacivanje mesa u potpunosti iz upotrebe, postaje sve popularnija pojava.

Ljudi se ovakvom režimu ishrane okreću iz različitih razloga.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pojedinci biraju to zbog zdravlja, verujući da kupovno meso sadrži brojne toksine i druge štetne materije. Drugi, pak, to rade zbog svojih etičkih principa.

Koji god da je vaš razlog što ste se odlučili da izbacite meso iz ishrane, bilo bi dobro da znate šta to nosi sa sobom. Ukoliko planirate ili razmišljate o vegetarijasnkoj ishrani, dobro se informišite i proverite svoje zdravlje, jer meso ipak čoveku daje određene hranjive materije koje su mu neophodne za život.

Posavetujte se sa nutricionistom o tome kako možete i bez ove namirnice snabdeti svoj organizam potrebnim nutrijentima.

Dakle, kada se odreknete mesa, možete očekivati sledeće:

1. Promene na koži

Naglo izbacivanje mesa može da dovede do nastanka određenih procesa na koži, poput akni. Crveno meso je bogato aminokiselinama koje su značajne za proizvodnju kolagena.

Kada se smanji nivo kolagena u koži, ona može izgledati suvlje i starije. Meso takođe sadrži cink, a nedostatak cinka može da dovede do pojave akni.

Preporučujemo da se raspitate kojim namirnicama možete da nadoknadite ove materije, ako ste već čvrsto odlučili da izbegavate meso.

Foto: Shutterstock

2. Želja za grickalicama

Meso je jedan od glavnih izvora proteina, a ako ga iznenada izbacite iz ishrane, vaše telo bi moglo reagovati ulaskom u režim preživljavanja, koji će vam pojačati potrebu za drugom hranom.

Kako nećete uvek imati vremena za kuvanje, niti će vam sveže povrće uvek biti na dohvat ruke, možda ćete imati veću želju za grickalicama. Ovo je sasvim u redu, ali imajrte u vidu da većina grickalica zapravo nije zdrava.

Zato se trudite da uz sebe uvek imate kesicu orašastih plodova, suvog voća i sličnog, koji su mnogo zdraviji od čipsa i čokoladica.

3. Promene raspoloženja

Nedostatak pojedinih hranjivih mateirja može da izazove nestabilnost emocija. Namirnice koje jedete, odnosno materije u njima, mogu da utiču na nivo stresa jer mikrobiom u vašem stomaku oslobađa neurotransmitere koji kontrolišu mozak.

Ovo je svakako privremena pojava, ali je važno da znate da novi vegetarijanci i vegani mogu da osete anksioznost i tugu.

Foto: Shutterstock

4. Opadanje kose

Kako smo naveli, meso je dobar izvor cinka. On svakako može da se nađe i u drugim namirnicama, poput semenki.

Međutim, u boljoj apsorpciji cinka, telu pomažu proteini, a vegetarijanci i vegani, ako ne nađu adekvatnu zamenu mesu, mogu imati manjak ove esencijalne materije.

Samim tim, apsorbuje se manje cinka, koji je veoma važan za snagu i izgled kose.

5. Bolovi u stomaku

Iznenadan prestanak konzumiranja mesa može da dovede do poremećaja dobrih bakterija u vašem stomaku. Kada drastično promenite svoju ishranu i počnete da jedete hranu koja se razlikuje od one na koju je vaš organizam navikao, možete očekivati probleme sa probavom i bolove u stomaku.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, net.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar