Isto mesto, 24 godine razmaka: Dragoljub preživeo TRAGEDIJU, a njegovog sina sad zadesila JEZIVA sudbina

Darkova majka Anka, kaže da Darko nije mogao prvi da izađe, da je bio mlad, ali da je imao veliko iskustvo i da je zato ostao da pomogne kolegama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Facebook/Printscreen

Dragoljub Zlatković (66), otac rudara Darka Zlatkovića (43) koji je poginuo u nesreći u rudniku “Soko”, preživeo je tragediju koja se na istom mestu dogodila 1998. godine kada je poginulo 29 rudara! Jučerašnju tragediju on je preživeo, a njegov sin je preminuo…

Kao što kapetan ostaje poslednji na brodu koji tone, tako je i vođa kobne smene Darko Zlatković ostao poslednji u rudniku uglja “Soko” kada se obrušio materijal u otkopu i oslobodio metan, a koji je ugušio osmoricu rudara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U kući Zlatkovića u Aleksincu bilo je tri rudara. Otac Dragoljub Zlatković je i sam bio rudar, a njegova dva sina su nastavila tim putem.

– Užasno je to što se dogodilo, kako mi je sin poginuo. Jedan sin se vratio s posla, a drugi je otišao. On je vođa smene, morao je da ostane poslednji i tako je izgubio život. Kada se u otkopu srušio ugalj, metan je izašao i posejao smrt. Ceo rudnik je opasan, svi znamo da ima metana – kaže Darkov otac, Dragoljub i dodaje da je sahrana njegovog sina zakazana za nedelju u 13 sati.

Darkova majka Anka, kaže da Darko nije mogao prvi da izađe, da je bio mlad, ali da je imao veliko iskustvo i da je zato ostao da pomogne kolegama.

– On je bio smenovođa, morao je da ostane da povuče smenu, da spase ljude, nije mogao prvi da izađe. Bilo je dosta mladih i on je bio mlad, ali je imao veliko iskustvo, jer je u rudniku radio 20 godina – kaže za medije Anka Zlatković.

Ona kaže da su za nesreću saznali kada je njen drugi sin, koji takođe radi u rudniku, otišao na posao u prvu smenu i onda saznao šta se desilo.

– Nadali smo se.. Drugom sinu su rekli šta se desilo, ali on nije smeo odmah da nam kaže.

Anka kaže da je Darko radio i studirao paralelno kako bi završio fakultet i dobio posao šefa smene.

– Prvo je radio kao vozač, pa kao pomoćnik, pa kopač, pa je onda vanredno završio fakultet i dao državni ispit u Beogradu da bi postao nadzornik. Nije imao sreće sa ženama, bio je realan čovek, nije bio zloban. Cvet mladosti moje ode… – rekla je ona.

– Ispratila sam ga na posao tu ispred kuće: ‘Sine, ajde, ljubite majka, ajde ženi se’. On kaže: ‘Dobro majka, hoću’ – priča Anka kroz suze.

Darkov otac preživeo tragediju 1998. godine

Dragoljub Zlatković preživeo je 16. januara 1998. godine tešku rudarsku nesreću u rudniku “Soko”. Tada je na licu mesta nastradalo 29 rudara, dok je veliki broj njih bio povređen.

Uprkost tome nastavio je da radi u tom rudniku i njemu dočekao penziju. A onda su se na istom mestu zaposlili i njegovi sinovi…

“Kao da je zaspao”

Jedan od rudara koji je izvukao Darkovo telo opisao je da na sebi nije imao vidljive povrede.

– Kao da je zaspao. Ja sam ga izvukao. Prekrstio sam se i poljubio ga… – opisuje rudar trenutke kada je pronašao Darkovo telo.

U rudniku su stradali Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (65), Bratislav Živković (59), Bojan Stajić (34).

BONUS VIDEO: 



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar