Kritikovati ga ili ne? Kako treba da reagujete kada dete dobije LOŠU ocenu u školi

Evo koja reakcija je bolja za postizanje dobrih rezultata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svi smo dobijali loše ocene u školi i to je sasvim normalan deo učenja.

Postoje različiti razlozi zašto dete dobija loše ocene – da li je zbog treme, nedovoljnog učenja ili manja koncentracije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, ono što ne bi trebalo da radite, jeste da previše kritikujete dete. Uvek treba da imate na umu da ocene koje dete dobija ne određuju kakvo je ono zapravo i to treba da mu stavite do znanja.

Iako ste možda razočarani, ljuti ili frustrirani zbog toga što je vaše dete dobilo lošu ocenu, imajte na umu da ono najverovatnije ima ista osećanja i da mu ne treba dodatna krivica.

Roditelji često ne znaju koji je najbolji način da reaguju na lošu ocenu, ali ono što je najbitnije, jeste da se potrudite da nemate preterane reakcije. Ono što treba da uradite, jeste da zajedno sa detetom primetite šta je razlog njegovog neuspeha, kao i da poradite na tome. Jednom kada sednete da razgovarate sa detetom i ono shvati zašto je dobilo lošu ocenu – možete da mu pomognete da dođe do rešenja koje će sprečiti da ponovo dobije lošu ocenu.

Vaš predlog mogu da budu dodatni časovi sa profesorom, ali i načini da dete nauči kako najlakše da se nosi sa teskobom koju oseća.

Foto: Shutterstock

Mama i učiteljica Meg Evans podelila je još neke korisne savete za roditelje u ovoj situaciji.

1. Nemojte da se ljutite ili da pokazujete razočarenje

Ni jedno od ta dva neće pomoći da se vaše dete oseća bolje, niti da dobije dobru ocenu. Jednostavno je, ne možete da promenite ono što se dogodilo, već možete samo da idete napred s pozitivnom i konstruktivnom podrškom. Ako je dete zbog loše ocene tužno, agresivno ili ljuto, pokušajte da ublažite situaciju i da mu pomognete da shvati kako prošlost ostaje u prošlosti, te da je sada važno da se fokusira na budućnost i nove ocene.

2. Ne upoređujte njegove ocene sa ocenama drugih đaka

Sve što upoređivanje s drugima može da donese je manjak samopouzdanja i vere u sobe. Zbog toga je vrlo važno da ne upoređujete dete sa drugom decom iz razreda, a pogotovo ne sa rođenom braćom ili sestrama.

Foto: Shutterstock

Roditelji treba da imaju na umu da je svako dete individua za sebe, kao i da ima drugačije prednosti i mane. Upoređivanje je teško za odrasle ljude, a kamoli za decu koja se tek razvijaju i koja tek treba da pronađu sebe.

3. Slavite uspeh

Bez obzira na to koliko je uspeh mali, dajte detetu do znanja da ste ponosni kao roditelji. To će mu pomoći da stekne samopouzdanje i motivaciju, kao i shvatanje da ste tu za njega i da ćete ga uvek podržavati.

4. Pratite detetov napredak

Koje god odluke da donesete zajedno, važno je da pratite kako dete napreduje. Kao roditelji, ne samo što možete da pomognete detetu da se oporavi od školskih neuspeha, već možete da ga pripremite i za buduće situacije i faze u njegovom životu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar