RIGOROZNE MERE: Trgovinama u Beču biće dozvoljeno da rade tek u nedelju pre katoličkog Božića

Preduslov je naravno da epidemiološka situacija uopšte dozvoli otvaranje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Trgovačke radnje u Beču biće otvorene tek u nedelju 19. decembra, piše bečki Kurir.

Zbog lokdauna maloprodaja je ove godine uskraćena za tri šoping subote u adventu (nekoliko nedelja pre Božića) te tradicionalno jak 8. decembar (svetkovina Bezgrešnog začeća).

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Otvorena nedelja pre Božića trebalo bi barem donekle trgovcima da nadoknadi pad prometa. Radnici koji se dobrovoljno prijave da rade na ovaj dan će dobiti duplu dnevnicu i dodatni slobodan dan, navodi portal Kurier.at.

Preduslov je naravno da epidemiološka situacija uopšte dozvoli otvaranje. Uredba se takođe ne odnosi na supermarkete i apoteke kojima je i za vreme trenutnog lokdauna dozvoljeno da budu otvorene.

Od ove mere bi trebalo da profitiraju modni trgovci, prodavnice elektronike, prodavnice igračaka te prodavnice nameštaja i knjiga.

– Opcija jednokratnog otvaranja odnosi se samo na one filijale koje su bile zatvorene tokom lokdauna – pojašnjavaju iz sindikata.

– Uz pomoć ovog posebnog rešenja bi možda donekle mogli ograničiti nastalu ekonomsku štetu za austrijsku trgovinu – nada se zastupnik trgovaca Rainer Trefelik.

Ipak, ova mera nije predviđena kao uvod u generalnu liberalizaciju radnog vremena prodavnica.

– Jasno nam je da ćemo nastaviti striktno da odbijamo otvaranje trgovine nedeljom, osim mogućeg izuzetka za 19. decembar – rekao je Martin Milauer, predsednik trgovinskog sektora u sindikatu GPA.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar