Ko je bio Minja Subota? Pamtimo ga po “Muzičkom toboganu”, komponovao stihove koji su postali evrgrini

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za decu "Beogradsko proleće" i jedan je od osnivača ovog festivala

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Čuveni Minja Subota preminuo je danas u 82. godini života.

Rođen je u Sarajevu 08.11.1938. Član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUFa Srbije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu. Pohađao nižu i srednju muzičku školu »Stanković« a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio diplomu inženjera elektrotehnike.

Kao kompozitor,napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je stihove naših najistaknutijih pesnika, koje se danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih.

Između ostalih to su pesme: “Deca su ukras sveta”, “Išli smo u Afriku”, “Razbole se lisica” i mnoge druge.

U Republici Srpskoj bio je voditelj “Nedeljnog popodneva” i autor i voditelj dečje serije “Mali zmajevci”.

Autor je i voditelj serije “Muzički tobogan” koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu. Zahvaljujući toj seriji naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pesnika za decu preko sto pedeset kompozicija, od kojih su mnoge postale dečji evrgrini. Za tu seriju, dobio je i godišnju nagradu Televizije Novi Sad.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za decu “Beogradsko proleće” i jedan je od osnivača ovog festivala ,koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pesama za decu širom ondašnje Jugoslavije.

Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih festivalskih nagrada i društvenih priznanja. Nagrađen je Estradnim nagradama Jugoslavije i Srbije, zlatnom značkom KPZ Srbije,Plaketom grada Beograda, zmajevom nagradom “Zmajevih dečjih igara” za stvaralaštvo za decu, zahvalnicom UNICEF-a za izuzetne doprinose u korist dece sveta, poveljom i plaketom JNA, “Zlatnim beočugom” KPZ Beograda, godišnjom nagradom Televizije Novi Sad za seriju “Muzički tobogan”, nagradu za životno delo za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za decu dečjeg književnog časopisa “Vitez” i Vitezovog festivala pisaca za decu… U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu “Viteza od Čarapanije” za nesebično zalaganje u radu sa decom ovoga grada.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar