Šta se desilo tokom dijaloga u Briselu? Novi razgovori u drugoj polovini oktobra

Današnjim trilateralnim razgovorima prethodili su jučerašnji bilateralni sastanci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA/VASSIL DONEV

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je tokom tehničkog dijaloga delegacija Beograda i Prištine u Briselu došlo do određenih pomaka kada se radi o pitanju nestalih, kao i da će nova runda ekspertskog dijaloga biti održana u drugoj polovini oktobra.

On je nakon trilateralnog sastanka pojasnio da je insistirao na pitanju nestalih i da će porodice nestalih ostvariti svoje pravo da sahrane svoje najmilije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– To nije nikakvo političko već civilizacijsko pitanje – rekao je Petković.

On je dodao da je šef prištinske delegacije Besnik Beslimi uglavnom ćutao tokom sastanka i bežao od tema.

– Kada je reč o ZSO, energetici, pravosuđu i slobodi kretanja Beslimi je bežao od tih tema, nije želeo da razgovara o tome. Zato on danas nije došao sa svojim ekspertima za razliku od Beograda jer mi smo na sastanak doneli tone dokumenata i materijala – rekao je Petković i dodao da je podrobno objasnio gde Priština krši sporazume.

Petković je kazao i da je Beslimi, na pitanje da obrazloži zašto mu je (Petkoviću) nedavno zabranjena poseta KiM rekao da su razlog “zapaljive i provokativne izjave”.

– Imao sam moj integralni govor koji sam pustio i Lajčaku i gde sam govorio šta Srbija čini za narod na KiM i videlo se da nisam prekršio sporazum – rekao je Petković.

Petković je dodao i da je dogovoreno da se sastanci na tehničkom nivou održavaju jednom mesečno, a da će od razvoja stvari na tom nivou biti dogovoren sastanak na najvišem nivou.

Petković je kazao i da Beslimi o dijalogu jedno govori medijima, a drugo na sastanku.

– U sporazumima jasno piše šta su obaveze Beograda, a šta Prištine – rekao je Petković i dodao da Beograd sve vreme insistira na punom sprovođenju dogovorenih sporazuma.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar