Devojčice ZLOSTAVLJANE godinama u Petnici? Uprava poslala MEJL: Nismo hteli da saznate iz medija

Sve žrtve proživele su nasilje od strane istog zlostavljača

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/doidam10

Srbiju je nedavno šokirala slučaj zlostavljanja u školi glume Miroslava Aleksića, a sada se, nažalost, pojavila još jedna priča o sistemskom i višegodišnjem zlostavljanju u kojem su žrtve – naša deca.

Pet žrtava odlučilo je da progovori o seksualnom nasilju doživljenom u Istraživačkoj stanici Petnica od 2003. do 2014. godine. Nedeljnik “Vreme” najavio je njihove ispovesti u broju koji izlazi u četvrtak, uz zabrinjavajuć podatak da žrtava verovatno ima mnogo, mnogo više.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sve žrtve proživele su nasilje od strane istog zlostavljača, koji ih je, dok su bile maloletne ili jedva punoletne, primoravao na fotografisanje bez odeće. List otkriva i strašne detalje kao što su fizičko nasilje, prisila na ispijanje alkohola, ucene, pretnje, a u jednom slučaju žrtva je bila fotografisana bez odeće dok je bila bez svesti.

Dok javnost u neverici iščekuje više informacija, među kojima je i identitet zlostavljača, mediji su došli u posed mejla koji je uprava ISP poslala svim svojim članovima. U njemu se navodi da su obavešteni o tome da je određeni broj bivših polaznica kontaktirao medije u želji da progovori o svojim iskustvima. ISP jasno navodi da osuđuje bilo koji vid nasilja, uznemiravanja i zlostavljanja, i izražava duboko žaljenje zbog ove situacije. Prema našim saznanjima, uprava ISP je odlučna u nameri da pusti žrtve da prve govore i ispričaju šta su doživele, i da se tek onda javno i zvanično oglasi.

Email objavljujemo u integralnoj verziji.

“Drage saradnice i saradnici,

U želji da otvoreno komuniciramo i proaktivno pristupamo izazovima, pišem vam da sa vama podelim vest koja će vas nažalost verovatno uznemiriti a možda i uticati na vas zbog vaše povezanosti sa Petnicom.

Obavešteni smo da je određeni broj bivših polaznica kontaktirao jednu novinarku da podele iskustva seksualnog nasilja koja su doživele u Stanici. Uprava ISP je dala izjave na poziv novinarke, a sadržaj našeg pristupa ćemo kratko sumirati u nastavku. Prilično je izvesno da će tekst uskoro biti objavljen, ali ne znamo detalje niti na koji način će priča biti dalje preneta u medijima i javnosti, pa smo smatrali da treba da se svi, koliko je to moguće, pripremimo na to.

Petnica osuđuje svaki oblik nasilja, zlostavljanja i uznemiravanja. U Petnici se uvek težilo najvišim standardima zaštite i brige o dobrobiti svih učesnika i učesnica u obrazovnom procesu. Izuzetno nam je žao i izvinjavamo se svim osobama koje su doživele bilo koji oblik nasilja u Petnici. Nastojali smo da sve osobe koje svojim ponašanjem ugrožavaju druge udaljimo iz Petnice. Posvećeni smo stalnom unapređenju procesa rada i pokušavamo da radimo na podizanju opšteg nivoa pedagoške obučenosti i spremnosti za nošenje sa izazovima svih koji rade sa polaznicima u Petnici.

Kada smo početkom ove godine, sa pojavom ove teme u širem društvenom kontekstu, uvideli da je potrebno dodatno unaprediti mehanizme reagovanja i razumevanje date problematike, prihvaćena je inicijativa da se jasnije definišu procedure prevencije i zaštite od uznemiravanja i zlostavljanja. Upravni odbor je u martu usvojio Deklaraciju o unapređenju zaštite integriteta učesnika i učesnica u obrazovnim aktivnostima IS Petnica, a nedavno je usvojen i prateći Akcioni plan koji jasno definiše korake koji će biti učinjeni da bismo se kroz obrazovanje i podizanje svesti efikasno suočili sa ovim širim društvenim problemom i da bi međuljudski odnosi u ISP bili na visokom nivou poštovanja, ravnopravnosti i tolerancije.

Nadamo se da će naš kontinuirani rad na ovim važnim pitanjima i posvećenost potrazi za uvek boljim rešenjima biti dovoljni da zadržimo poverenje roditelja koji šalju svoju decu u Petnicu, kao i svih saradnika, prijatelja i zaposlenih u ISP.

Iz ogromnog poštovanja prema svemu što pružate Petnici, nismo želeli da za ovo čujete iz novina ili glasina. Ovaj mejl šaljemo na listu rukovodilaca, saradnika i mlađih saradnika. Ukoliko mediji postave pitanje kvaliteta i bezbednosti rada u Petnici danas, daćemo sve od sebe da gore navedeno objavimo i široj javnosti. Nadamo se da će izneto pomoći i vama da odgovorite na eventualna pitanja koja će možda doći do vas ukoliko ova vest odjekne.

Ostajemo otvoreni za sva vaša pitanja i nadamo se da ćete nam pomoći da u budućnosti polaznicima pružamo inovativne obrazovne sadržaje u skladu sa najvišim standardima i u najbezbednijim mogućim uslovima”, glasi mejl poslat članovima Petnice.

ISTORIJAT PETNICE

Istraživačka stanica Petnica osnovana je u selu Petnica kod Valjeva 1982. od strane mladih entuzijasta, naučnika, istraživača i studenata, koji nisu bili zadovoljni postojećim praksama u obrazovanju i formiranju mladih naučnih kadrova.

Prva nezavisna obrazovna organizacija u tadašnjoj Jugoslaviji, tokom godina nije samo opstala već se i razvila i postala cenjeni centar inovativnog naučnog obrazovanja, uživajući ugled ne samo u zemlji, već i u svetu.

Tokom skoro četiri decenije rada, više od 50.000 učesnika raznih uzrasta prošlo je kroz programe Petnice. Godišnje, ISP realizuje više od 100 programa za više od 2.000 učenika iz Srbije i mnogih drugih zemalja. Poseban fokus je na radu sa talentovanim i motivisanim mladim ljudima, posebno onima koji ne žive u velikim gradovima. U Petnici postoje programi za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i studente ali i nastavnike.



Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar