OBJEKTIV OTKRIVA

CIA finansirala RUŠENJE Miloševića! Spasić otkrio za Objektiv: “Mekfol je agent prerušen u ambasadora”

Bivši obaveštajac Božidar Spasić kaže da je Mekfol iskusan i veoma dobro obučen stari agent CIA prerušen u ambasadora

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA, Profimedia

Nekadašnji ambasador SAD u Rusiji Majkl Mekfol konačno je potvrdio ono što se u Srbiji nagađa već više od dve decenije. Naime, on je otkrio da je 2000. američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) finansirala srpsku Demokratsku opoziciju (DOS). O tome da je sve što je prethodilo rušenju režima tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića bilo projektovano iz Vašingtona kao dobroorganizovani plaćeni projekat američke obaveštajne službe, ovaj kalifornijski profesor i bivši diplomata izlanuo se na Tviteru.

U polemiku oko finansiranja raznih obojenih revolucija po svetu, za šta se već odavno zna da ogromnim budžetom iza njih stoje najviše strukture američkog državnog aparata, Mekfol se upustio tvitom u kom je najpre demantovao reči ruskog predsednika Vladimira Putina posle sastanka sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom u ženevskoj vili „La Granž”.

– Sjedinjene Američke Države, suprotno onome što je Putin upravo rekao, NE finansiraju političke organizacije u Rusiji – napisao je Mekfol, koji je danas blizak Bajdenov saradnik. Na njegovu reakciju nadovezao se urednik portala Siva zona Maks Blumental, pa ga upitao:

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Pronašao sam ovaj odlomak iz vašeg rada iz 2007, u kojem detaljno hvalite ulogu Nacionalnog fonda za demokratiju vlade SAD u podsticanju ukrajinske narandžaste revolucije. Imate li komentar? Mekfol je kao iz topa odgovorio novinaru, priznajući moćni uticaj CIA na dešavanja u Srbiji pre petog oktobra.

– To je bilo davno (CIA je takođe finansirala opoziciju u Srbiji 2000. godine) i to nije bila politička organizacija. Koju rusku organizaciju SAD danas finansiraju u Rusiji? Ja ne znam ni za jednu, ali ako ponudite dokaze, promeniću mišljenje – napisao je bivši ambasador SAD, koji je u Moskvi službovao između 2012. i 2014, za vreme vlasti Baraka Obame.

Majkl Mekfol Foto: Japaridze Mikhail / TASS / Profimedia

POSLAT DA RUŠI PUTINA

Mekfol je, inače, odmah po dolasku na funkciju ambasadora u Rusiji 2012. izjavio da je američka administracija ranije sprovodila demokratske revolucije u drugim zemljama, ali da to Obamina administracija navodno ne pokušava niti je činila u Rusiji u to vreme.

Međutim, još tada je ovaj američki diplomata od strane ruskih politikologa i intelektualaca označen kao glavni rukovodilac antiputinovskih demonstracija, dok su SAD bile označene kao glavni finansijer različitih nevladinih organizacija u Rusiji po već viđenom konceptu koji su sprovodile širom sveta u formi kreiranja narodnog nezadovoljstva sa ciljem svrgavanja režima u nekoj zemlji.

Upozoravajući na Mekfola, ruski mediji su tada otvoreno govorili kako je on na mesto ambasadora SAD postavljen kako bi rušio Putina. Povlačeći paralelu sa tzv. narandžastom revolucijom u Ukrajini, ruska glasila su posebno apostrofirala svrgavanje Slobodana Miloševića u Srbiji prema, kako su navodili, planu koji je skovan u centru CIA u Budimpešti, gde su obučavani članovi organizacije „Otpor”.

Slobodan Milošević Foto: EPA PHOTO AP POOL/FRED ERNST

OBARANJE MILOŠEVIĆA

Bivši obaveštajac Božidar Spasić u izjavi za Objektiv kaže da je Mekfol iskusan i veoma dobro obučen stari agent CIA prerušen u ambasadora.

– Nema američkog ambasadora koji je boravio na ovim prostorima, posebno u Rusiji, a da nije ili radio za CIA ili prošao njene izuzetno jake obaveštajne kurseve. Poznata je činjenica da su za vreme rušenja Slobodana Miloševića ambasadori raspolagali velikim fondom dolara koji su preko Mađarske prosleđivali za destruktivnu delatnost u zemlji. Ovo što je napisao Mekfol zanimljivo je iz tog ugla jer oni više i ne kriju da su investirali novac u obaranje Miloševića – zaključuje Spasić.

Piše: EKIPA OBJEKTIVA

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 18. JUN

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar