Tito tražio da mu sviraju USPAVANKU: Kad su krenuli, spustio je cigaretu, izustio 2 REČI i iznenadio sve

U razgovoru za Objektiv, pukovnik kaže da je direktni kontakt sa Titom zauvek uticao na njegov život

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/HEINRICH SANDEN / AFP

Prošla je 41 godina otkad je preminuo doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, a poštovaoci njegovog lika pristigli su danas, na dan njegove smrti, iz svih krajeva bivše Juge da odaju počast velikanu svih naroda i narodnosti koji počiva u Kući cveća. Kao na pokretnoj traci, a u skladu sa epidemiološkim merama, smenjivale su se grupe iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rusije, pa čak i iz Kine, ali i naši sugrađani.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

ZAHTEVAO JE DA PEVAMO NA SLOVENAČKOM

Među okupljenima pored Brozove grobnice, držeći dve crno-bele fotografije u ruci, stajao je penzionisani pukovnik i dirigent orkestra garde Josipa Broza Tita Mihajlo Petraš (83).

U razgovoru za Objektiv, pukovnik kaže da je direktni kontakt sa Titom zauvek uticao na njegov život.

– Dvanaest godina bio sam dirigent orkestra njegove garde. Svirao je klavir i to mnogo dobro. Njegova omiljena pesma je bila „Uspavanka”, i to na slovenačkom jeziku, jer mu je majka Slovenka, često pevala. Godine 1978. pevali smo mu tu pesmu. Rekao sam mu: „Druže predsedniče, nismo najbolje naučili tekst, pa ćemo se poslužiti papirom”. Taman kad je hteo da zapali cigaretu, mi smo počeli da pevamo, a on je kao iz topa spustio cigaretu na sto. Otpevamo tri strofe, on nas prekine: „Nije dobro” i počne sam da peva. To je naš drug Tito – priseća se pukovnik sa setom u glasu dok nam pokazuje fotografije na kojima on i Broz nazdravljaju šampanjcem.

Ovu i ostale zanimljive priče čitajte u štampanom izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar