OBJEKTIV ISTRAŽUJE

Kuva se kao ŽABA: Krivokapiću ISTIČE vreme na vlasti

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić u izjavi za Objektiv kaže da će se sigurno ići da vanredne izbore, samo je pitanje da li na leto ili na jesen

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Petar Jovanovic

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pokušao je još jednom, na sastanku s liderima stranaka parlamentarne većine, da izdejstvuje smenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Leposavić je i dalje pri stavu da poštuje sve odluke crnogorske države kada je reč o međunarodnim odlukama o Srebrenici, te da ne planira da podnese ostavku. Leđa mu čuva Demokratski front (DF), koji predlaže kompromisno rešenje i da premijer odustane od zahteva za ostavku.

Objektiv otkriva u kom pravcu može da se razreši crnogorska kriza.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Sve ukazuje na to da će doći do vanrednih izbora, i to ove godine – poručuju naši dobro upućeni sagovornici.

TRI SCENARIJA

Iz crnogorske krize može da se izađe na tri načina. Prvi je da se postigne kompromis, te da i Vladimir Leposavić i Zdravko Krivokapić ostanu u vladi. Drugi scenario je da dođe do rekonstrukcije vlade u kojoj će se napraviti neke promene kako bi joj se produžio rok trajanja. Treći scenario je da padne vlada i da se ide na nove izbore.

– Svima je već sada jasno da je vlada Zdravka Krivokapića tehnička. Drži se na staklenim nogama i samo je pitanje trenutka kad će se slomiti – dodaju naši sagovornici.

Milo ZADOVOLJAN nakon susreta sa Krivokapićem: Na tajnom sastanku bio i Aleksa Bečić 

IDE SE NA IZBORE

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić u izjavi za Objektiv kaže da će se sigurno ići da vanredne izbore, samo je pitanje da li na leto ili na jesen.

– Smatram da su realna sva tri scenarija o kojima govorite. Tehnički, vlada Zdravka Krivokapića je već pala, oni nisu doneli budžet na vreme, kasnili su jedan dan, dva člana vlade imaju prebivalište u Beogradu i srpski pasoš, što je protivno crnogorskom ustavu, a odluka o državljanstvu je odložena jer Krivokapić nije mogao da je progura. Prvo će premijer pokušati da napravi kompromis, da svi zaborave šta je bilo s Leposavićem. Pošto to neće ići, a DPS Mila Đukanovića će potpaljivati neslaganja, Krivokapić će probati s rekonstrukcijom, koja evidentno neće odgovarati URA i DF. Onda će uslediti neodložno – vanredni izbori, na leto ili na jesen – uveren je Šćekić.

ODLAGANJE NEIZBEŽNOG

Kako dodaje, Krivokapić kupuje vreme odlaganjem neizbežnog.

– Premijer razvlači ovu krizu, kupuje vreme na vlasti. On je došao u fotelju na Amfilohijevom talasu, ali više ni u crkvenim krugovima ne mogu da ga proguraju,prošao voz. Zato će njegova taktika biti da privuče glasače koji su Srbi, za SPC, izjašnjavaju se kao Crnogorci, nisu za DF, a protive se Milu Đukanoviću. Probaće da se provuče kroz iglene uši, a videćemo epilog – navodi Šćekić.

NESLAVNI KRAJ

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević tvrdi: “Ukoliko premijer s takvim DPS smeni ministra Leposavića u Skupštini, to će označiti neslavni kraj Krivokapićeve političke karijere”.

– Crna Gora se nalazi u teškoj parlamentarnoj krizi. To je pre svega posledica potpune političke dezorijentisanosti premijera Krivokapića i nesposobnosti njegove vlade da u prva četiri meseca pokaže ozbiljnije rezultate. Jedino što je održava jeste sveže sećanje građana na to kakvu je pustoš iza sebe ostavila Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića – zaključuje Pavićević.

PIŠE: MARIJA R. ILIĆ

Ovu i ostale aktuelne teme pročitajte u štampanom izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar