Vakcina turizam je VELIKA PREVARA: Objektiv otkriva o čemu putnici posebno treba da vode računa

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić kaže za Objektiv da mnoge evropske agencije organizuju ture za vakcinaciju po Srbiji zbog reklame ili prevare

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / DoroT Schenk

Pojedine evropske turističke agencije organizuju ture za vakcinaciju protiv kovida-19 u zemljama poput Srbije, Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tako je jedna turska kompanija objavila oglas u kom turistima nudi imunizaciju protiv koronavirusa u Srbiji za 799 evra. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić kaže za Objektiv da se ovakav model vakcinacije stranih državljana u našoj zemlji ne praktikuje, te da je u pitanju verovatno prevara.

– Očigledno se radi o želji za samoreklamom i promocijom, ili je prevara. Treba biti jako oprezan, ne samo kada je reč o stranim sajtovima nego i kod domaćih ponuda na društvenim mrežama. Putnici moraju da vode računa, u poslednje vreme imamo velikih problema sa ponudama koje se pronalaze preko društvenih mreža, a turisti ni na koji način nisu zaštićeni jer su to sve nezakoniti poslovi – objašnjava Seničić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

MOGUĆI SAMO POJEDINAČNI SLUČAJEVI

Kako Objektiv saznaje, nedavno je poznati italijanski predsednik prvoligaša privatnim avionom doputovao u Srbiju sa porodicom kako bi se vakcinisali protiv kovida-19. Naš sagovornik ističe da je ovaj slučaj moguć jer su se državljani Italije prijavili preko portala e-Uprava za imunizaciju.

– Zakon nije u najboljoj meri predvideo mogućnost da se ugovaraju grupna vakcinisanja stranih državljana u našoj zemlji, osim pojedinačnih slučajeva. Sistem se kontroliše i na taj način su i dolazili stranci kod nas. Ukoliko možda nema dovoljnog broja prijavljenih preko e-Uprave, a ima vakcina, onda se kontaktira sa ljudima. Jedino smo imali situaciju sa zemljama u regionu, kada je vakcinacija stranaca išla preko Privredne komore – navodi direktor JUTE i dodaje da je samo jednom urađen pilot-projekat kada je određena grupa Nemaca išla u Rusiju radi imunizacije.

Tanja pomaže Holanđanima da se VAKCINIŠU u Srbiji: Počelo je jednom PORUKOM, oduševljeni su našom zemljom

– Postoji takva mogućnost u Saudijskoj Arabiji. Platite vakcinaciju i boravite tamo do revakcine, ali to je značajno skuplje i jednostavno nije za obične ljude – ističe Seničić.

Nedavno je u Srbiju doputovao poznati italijanski predsednik prvoligaša sa porodicom kako bi se svi vakcinisali protiv koronavirusa.

SVAKE GODINE PREVARE

Prema rečima našeg sagovornika, oglas koji se pojavio na Tviteru uopšte nije novina s obzirom na to da se, kako kaže, svake godine dešavaju prevare sa turističkim uslugama po svetu.

– To je globalno veliki problem, sada je tu i vakcina s obzirom na to da postoji veliko interesovanje za nju. Imamo upite iz Španije, Holandije i raznih država da se tako nešto uradi, međutim, ovog trenutka to nije moguće. Možda država omogući takvu opciju kada budemo imali višak vakcina, ali zasad ne – zaključuje Seničić.

TURSKA NUDI ARANŽMAN ZA 799 EVRA PO SRBIJI

Turistička agencija u Turskoj nudi imunizaciju u Srbiji za 799 evra “Fajzerovim” cepivom. Za taj novac, osim vakcine, klijenti će dobiti povratne karte za let s obzirom na to da, prema informacijama u oglasu, po prvu dozu dolaze od 23. do 25. aprila, a nakon 21 dan i po drugu, od 14. do 16. maja. Navodno, cena uključuje i četiri noćenja u pansionu sa četiri zvezdice, doček na aerodromu, transfer do klinike, prevodilačke i dodatne usluge.

Beograd ŠAMPION vakcinacije u Srbiji: Građani prestonice primili blizu 900 hilljada doza

AMBASADA SRBIJE U ANKARI: NEMA VAKCINISANJA

Ambasada Srbije u Ankari izdala je zvanično saopštenje na službenoj internet stranici povodom oglasa turske agencije.

– Ambasada želi da obavesti sve strane državljane da ne mogu da se vakcinišu u Republici Srbiji. Na osnovu velikog broja prijava, obaveštavamo strane državljane koji su izrazili interes za vakcinaciju u Srbiji putem e-Uprave, da bez dobijanja poziva i potvrde sa datumom i mestom za vakcinaciju ne bi trebalo da sami dolaze na punktove jer oni neće biti prihvaćeni – piše u saopštenju u kojem se dodaje da će, ako se u narednom periodu pojavi mogućnost vakcinacije stranih državljana bez prijavljenog prebivališta u Srbiji, javnost biti obaveštena.

MALTA POKLANJA 200 EVRA TURISTIMA

Ugledajući se na Srbiju, u kojoj vlada veliko interesovanje stranaca zbog čak četiri vakcine protiv kovida-19, Malta se trudi na sve načine da ovog leta bude posećena, pa turistima poklanja, ni manje ni više nego novac! Ova zemlja planira da ponudi stranim posetiocima i do 200 evra ako ostanu najmanje tri dana na mediteranskom ostrvu.

Dr Kon o nošenju maski: “Neka se niko ne iznenadi ako mu u bašti priđe komunalni milicajac i KAZNI ga”

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

Ovu i druge priče možete pročitati u štampanom izdanju lista Objektiv za 12. april.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar