VELIČANSTVENA CEREMONIJA

Niko neće SKLONITI ni Svetog Savu ni Nemanju! Vučić se obratio na svečanom otvaranju spomenika ocu Srbije

I pored hladnoće građani su počeli da se okupljaju ispred spomenika i čekaju početak ceremonije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Spomenik Stefanu Nemanji biće svečano otvoren večeras na rekonstruisanom Savskom trgu pred najvišim zvanicama. Svečanosti na Savskom trgu prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Stali smo ispod spomenika Stefanu Nemanji i videli PREDIVNE DETALJE: Pažnju nam je privukao natpis (FOTO)

Po završetu ceremonijalnog dela, predsednik Srbije obratio se građanima putem Instagram profila “budućnostsrbijeav” i ovim putem poručio:

,,Ovo nije samo čin otkrivanja spomenika našem ocu, tvorcu države, svecu i onome od koga je sve počelo. Ovo je svojevrsan čin polaganja računa, o sebi, o svom identitetu, o tome šta smo naučili, šta znamo i gde idemo. Živela Srbija!”, napisao je predsednik.


20:31 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se prisutnima

– Pre nego što započnem s govorom, želim samo zbog onih koji znaju koliko je taj čovek uložio energije za obnovu naših svetinja da kažem hvala našem patrijarhu Irineju koji nas je bodrio i hrabrio da činimo velike stvari – istakao je predsednik.

– Trudili smo se u prethodnih osam godina da našu Srbiju podignemo iz pepela, da je obnovimo, izgradimo nove puteve, pruge, škole i bolnice, ali više od svega pokušali smo da vratimo poštovanje i veru u sebe, svoje mogućnosti i snagu srpske države. I večeras, dragi narode, stojimo na mestu koje je neretko izazivalo stid svakoga od nas, na mestu koje je bilo neuređeno, prljavo i koje je predstavljalo sramotu, ne samo našeg grada, već cele zemlje.

Vučić je istakao da je večeras posebno ponosan i srećan, kako zbog otkrivanja spomenika tako i zbog završenog velelepnog Hrama Svetog Save.

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

– I baš onako kako danas na dan Svetog Save otkrivamo ovaj velelepni spomenik, tako smo za kratko vreme uspeli, ne da završimo, kako neki kažu, već da suštinski izgradimo i oslikamo najfinijim mozaikom, najlepši i najveći pravoslavni hram na svetu, Hram Svetog Save, a tako ćemo obnoviti i Hilandar i celu našu Srbiju. Uspeli smo da objedinimo ono što je najvažnije, da zemlju ekonomski uspravimo, da nacionalno odbranimo i duhovno povratimo i uzdignemo. Kome mi danas, u večno sećanje i kao znak najiskrenijeg pijeteta, posvećujemo najviši spomenik na teritoriji Srbije i pitamo se da ovih kolosalnih 24 metra možda nije premalo? Da bi izrastao u Simeona morao je prethodno biti Nemanja.

Predsednik je potom istakao veliku važnost Stefana Nemanje i dinastije Nemanjića, koji su nam podarili Srbiju.

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

– Morao je u svoju biografiju da objedini i dva sužanjstva, i brojna hrabra i viteška vojevanja, i mudru diplomatiju i odricanje od vlasti kako bi postao Sveti. Imali su Srbi Vlastimiroviće. Imali su Srbi Vojislavljeviće. Imali su Srbi i Vukanoviće. Imali su i Višeslava, i Mihaila i Svetog kralja Jovana Vladimira. Imali su Srbi i arhonte i kneževe i župane i kraljeve i svece – pre Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu, mnogo bi joj podario. Da je Srbiji podario samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi joj podario. A podarivši nam obojicu, podario nam je Srbiju, jaku, prvi put istinski centralizovanu državu, koja je umela da nađe svoj suvereni prostor između Istoka i Zapada, između prvog i drugog Rima – istakao je predsednik.

Vučić je naglasio da stati ispred Stefana Nemanje znači svest o tome da smo otkrili koren iz kojeg je nastala Srbija.

– Ovaj velelepni spomenik predstavlja ga kao odlučnog vladara, u čijoj se desnoj ruci nalazi mač, a u levoj Hilandarska povelja. Do Nemanje bili smo pleme, a od njega pa do danas smo državotvorni narod. Tu državotvornost simboliše mač. Tim mačem pravio je i gradio, a zatim čuvao i štitio Srbiju. Do Nemanje imali smo kulturu oponašanja i prevođenja. Od njega imamo kulturu kreacije, graditeljstva i pisanja. U kulturnom smislu postajemo punopravni član vizantijskog komonvelta. Tu pripadnost najnaprednijim kulturnim tokovima simboliše Hilandarska povelja. Ovo nije samo čin otkrivanja spomenika našem ocu, tvorcu države, svecu i onome od koga je sve počelo. Ovo je svojevrsan čin polaganja računa, o sebi, o svom identitetu, o tome šta smo naučili, šta znamo i gde idemo. Stati ovde, ispred velikog Stefana Nemanje, znači i svojevrsno pokajanje, za sve godine u kojima smo ga zaboravili, ali, istovremeno, i to je i svest o tome da smo konačno otkrili onaj koren iz kojeg je nastalo to veliko drvo koje se zove Srbija. Na Hilandaru, i dan-danas, niče loza, čudotvorna, sa mesta na kojem je Stefan Nemanja prvobitno bio sahranjen – kazao je predsednik, pa dodao:

– I ovaj spomenik je veliki, zato što je priča o nama velika. I ovaj spomenik je težak, zato što je priča o nama često bila teška. I lep je, koliko je i priča o nama lepa. Ovaj spomenik je, dakle, i pre svega, priča, o nama. O tome ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili, i najviše o tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. I kao što je Nemanja, vladar i svetac, gradio zadužbine širom Srbije, tako i mi danas gradimo, svesni da je naša sadašnjost, to šta u njoj radimo, zadužbina naše budućnosti. One koja zna odakle je stigla, i koja zna gde ide. Bez toga, bez svesti da je postojao neko pre nas, neko ko je imao snove, koje mi danas živimo, nijedan san o budućnosti nije moguć.

Foto: Objektiv.rs/Vladimir Milovanovic

Predsednik je rekao da mi danas gradimo i idemo napred, a da to dugujemo velikim precima, i onima pre Stefana Nemanje i onima posle.

– Reč “današnjica”, “sadašnjost”, na nekim jezicima se izgovara istim glasovima, na isti način kao i reč “poklon”. Zato što ona to i jeste. Poklon koji smo dobili od otaca, poklon za koji i zbog kojeg su toliki krvarili i umirali. Mi imamo sadašnjost, zbog Stefana Nemanje, i njegovog Rastka, a našeg Svetog Save, i zbog Stefana Prvovenčanog, Milutina, Dušana, Uroša, Lazara, Vuka, Đurađa, Stefana, i zbog Đorđa, i Miloša, Mihajla, i Milana, Petra, jednog i drugog Aleksandra. Zbog ljudi koji su pričali tu priču, priču o nama, o Srbiji. I reč koju danas izgovaramo, reč “Srbija”, nije naša. Oni su je stvorili, stvarajući i nas, i to nikada ne smemo da zaboravimo. Oni su je iskovali, od Sitnice, do Marice, od Kosova, do Kumanova, od Cera, do Kajmakčalana. Mnogo krvi i mnogo olova je u toj reči. Zato je tako teška, zato je i tako velika. Zato je tolika obaveza, za svakoga ko se usudi da je izgovori. Zato, na kraju, i ovaj spomenik, njemu, i Srbiji – kazao je Vučić.

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Predsednik je rekao da je Srbija dugo saginjala glavu i klanjala se, i da je krivac za to u nama samima. Vučić je takođe istakao da nismo tu da bilo kome pretimo, ali da ćemo uvek braniti našu državu, kulturu i jezik.

– I nije bilo lako doći do ovog dana, do ovog čina delimičnog vraćanja tog ogromnog duga. Nije mogla, Srbija, nije imala čime, nije ni znala kako, dugo se plašila, bila kriva i sebi i drugima, i stajala pognute glave i pred svojom prošlošću i pred svojom budućnošću. I nema krivca za to, osim u nama samima. Nije bilo ni razloga, osim, opet, u nama. Trebalo nam je vremena, trebalo nam je hrabrosti, znanja, da ponovo poverujemo u to da nismo nikakav balkanski izrod, nikakvo besno pleme bez ikakvog korena, nikakav dežurni krivac, i da opet stanemo na svoje noge, uspravimo se, i setimo. Svakog trena te duge istorije, i svakog čoveka koji nas je, kroz nju, stvarao. Trebalo nam je vremena, da svima kažemo da nismo ovde da bilo kome pretimo, da nam je dosta i krvi i ratova, da razumemo, volimo, praštamo, kajemo se, ali i da nećemo ni tek tako da ne postojimo. Da imamo ime, da imamo istoriju, našu, da imamo očeve i da, kroz njih, imamo i ponos, i da, zahvaljujući tome, njima, imamo i slobodu. Našu, baš kao što je i ta istorija naša, i jezik, naš, kultura, naša, tradicija i vera, opet naše. Nismo ih ni od koga oteli, niko nam ih nije dao, i nemamo kome da ih vraćamo. Nećemo ništa ni od koga, zanima nas da, poput ovog spomenika, rastemo u visinu, ali niko više, i nikada više, neće Srbiju naterati da se odrekne. Ni imena, ni dela – kazao je predsednik Vučić.

Predsednik se potom zahvalio vajarima i umetnicima, kao i radnicima zahvaljujući kojima Stefan Nemanja od danas motri na Beograd.

– Ovde gde se simbolički spajaju ulice Nemanjina i Karađorđeva, mi danas slavimo i raskoš svojih istorijskih dometa, i obnavljanje državnosti, i prosperitetnu budućnost koju mi i naši potomci moramo vredno da gradimo. Sa velikom dozom opravdanog optimizma, smatram da će Savski trg sa spomenikom osnivaču naše države kao centralnom delu urbanističko-arhitektonske celine postati verovatno najlepši javni prostor u Beogradu. Nemanja je, za nas, bio početak. Ovaj spomenik je kraj, ali samo tog početka. Pošto od njega počinjemo mi, i svi koji posle nas dolaze. On je dokaz i da je istorija stvorila nas, ali i da smo mi u stanju da istoriju stvaramo. I to onu dobru istoriju, istoriju mira, znanja, rasta, kakvog nikada nismo imali. U ime te istorije smo danas ovde, u ime te istorije i otkrivamo Spomenik Stefanu Nemanji, ocu, rodonačelniku, tvorcu i svecu. I neka stoji ovde, uzdignut, osvetljen, i neka ga svi vide. Neka vide Srbiju, kakvu smo mi napravili. Iskreno, iz dubine duše običnog srpskog smrtnika, želim da ovo obraćanje završim rečima Svetog Save kojima se u “Službi Svetom Simeonu” obraća svome ocu: “Moli Boga za nas, Simeone blaženi, da se sačuva stado tvoje nepovredno! Slava, i sada!” Živela Srbija! – rekao je Vučić.

20:28 – Patrijarh Irinej o Stefanu Nemanji

Sa video bima se čuo govor blaženopočivšeg patrijarha Irineja, stari govori u kojima je isticao važnost Stefana Nemanje i Svetog Save.

20:22 – Obraćanje Milorada Dodika

Srpski član Predsedništva BiH prvo je pozdravio predsednika Vučića i sve okupljene zvanice i građane, nakon čega je rekao da svaki dan nalazi razloge da bude ponosan na svoj narod.

– Danas svi Srbi odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda Stefanu Nemanji, ovim veličanstvenim spomenikom. Srbi su davno naučili da bez borbe nema države, i ovaj veličanstven spomenik je znak našeg odnosa prema tome.

Dodik je rekao da će ovaj spomenik vekovima svedočiti o tome kako se stvara država, ali i težnjama predsednika Vučića da ujedini tradicionalno i moderno.

20:13 – Glumac Nebojša Kundačina kao Stefan Nemanja – “Jedinstvo braćo, jedinstvo spasenja radi”

Grupa mladića u viteškim oklopima i sa srednjevekovnim instrumentima uz muziku dočekuje velikog župana Stefana Nemanju, kog je otelotvorio glumac Nebojša Kundačina.

– Mi imamo svoj put, jedinstvo i harmoniju. Podižimo braćo škole, bolnice i manastire. Ali svojom mudrošću ne veličajte se. Na svim svojim putevima gledajte da vam putevi budu pravi, i da se ne spotičete. Ne zaboravite milosrđe, i držite čvrsto pravdu i bratsku ljubav među sobom. Jedinstvo braćo, jedinstvo spasenja radi – rekao je glumac, na šta su odjeknuli bubnjevi.

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

20:13 – Vitezovi dočekuju Stefana Nemanju

Grupa mladića u viteškim oklopima i sa srednjevekovnim instrumentima uz muziku dočekuje velikog župana Stefana Nemanju, kog će otelotvoriti glumac Nebojša Kundačina.

20:02 – U toku je intoniranje himne “Bože pravde” i prikazivanje kratkog filma o Stefanu Nemanji. 

Na velikim video-bimovima građani gledaju dokumentarac u kom narator govori o životu velikog srpskog vladara, i u isto vreme su prikazani snimci izrade ovog monumentalnog spomenika.

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

19:53 – Predsednik Vučić stigao na ceremoniju otkrivanja spomenika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je stigao na Savski trg, gde će se nakon ceremonije obratiti okupljenim građanima i novinarima.

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

19:40 – Stigli predstavnici Generalštaba, Vojske Srbije, i ministarstava

Na Savski trg su stigli i predstavnici ministarstava, kao i Vojske Srbije. Stigli su takođe i ministar Ratko Dmitrović, predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

19:34 – Počast sa Dušanove zemlje stvaranju nemanjićke države

Hadži Slobodanka Simić je došla iz Kosovske Mitrovice, i jutros je prisustvovala liturgiji u Hramu Svetog Save, a zatim je došla na otkrivanje spomenika.

– Ja sa Dušanove zemlje sam htela da odam poštu stvaranju nemanjićke države. Stefan Nemanja je rodonačelnik nemanjićke loze, začetnik naše države, vere, svega… Zahvaljujući njegovom sinu Rastku mi smo to što jesmo. Najmanje nas, nažalost, ima tamo gde treba da nas bude – kazala je za Novosti Hadži Slobodanka Simić.

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji Foto: Privatna arhiva

18:56 – Građani se već okupljaju na rekonstruisanom Savskom trgu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I pored hladnoće građani su počeli da se okupljaju ispred spomenika i čekaju početak ceremonije.

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji Foto: Privatna arhiva

Spomenik impozantnih dimenzija napravljen je u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u srpsku prestonicu dopreman sukcesivno, u delovima.

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Da li su ukinute mere okupljanja u cilju suzbijanja virusa ili... Vidim u gornjem desnom uglu tv-a i dalje stoji BUDIMO ODGOVORNI?

    Odgovori

Ostavite komentar