Srbija je nekada bila svinjarska velesila koja je izvozila najkavlitetnije meso ove životinje na sve kontinente, a sada smo došli u situaciju da se na našoj trepzi služi ono iz rezervi Evropske unije, koje se na svakih šest meseci uvozi u našu zemlju, piše u štampanom izdanju lista Objektiv.
ZA SMRZNUTU SVINJETINU 56 MILIONA DOLARA
Kako za Objektiv navodi agroekonomski analitičar i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Branislav Gulan, to meso jeste ispravno, ali postoji velika mogućnost da ono pripada životinjama koje su se hranile genetski modifikovanom hranom – GMO.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
” EU godišnje iz Argentine i Brazila uveze samo 700.000 tona junećeg mesa, koje je u velikom delu GMO, a o svinjskom da i ne pričamo. Njega je mnogo više. Za uvoz zamrznute svinjetine prošle godine smo dali 56 miliona dolara. EU kod nas prazni svoje mesne rezerve na svakih šest meseci, a kad dobijemo te butove ili plećke, niko ne zna da li je ta svinja jela GMO, što je tamo dopušteno “,kaže Gulan. Kako objašnjava naš sagovornik, ovo meso jeste bakteriološki i sanitarno ispravno, ali građani moraju biti oprezni prilikom kupovine i obavezno treba da zatraže deklaraciju.
,,Najviše uvozimo meso iz zemalja poput Nemačke, Danske, koje nam ga prodaju po jeftinijoj ceni nego što je kod nas. Naše velike klanice i prerađivači se odlučuju za uvoz, jer treba osvojiti kupce sa niskim dohotkom”, kaže Gulan.
HRANA OPASNA PO ŽIVOT
Prema rečima nutricioniste dr Branke Mirković, čovek koji jede meso životinje koja se hranila GMO biljkama rizikuje da aktivira genetske slabosti za neko oboljenje.
,,Sve ono što pojede životinja, koju potom mi pojedemo, završava u nama. GMO meso je i te kako opasno, jer njegova konzumacija može da bude okidač za razne bolesti, pa i kancer. Ako je poznata činjenica da je na zemljištu na kome se gaje GMO biljke, nakon setve nemoguće zasaditi obično seme, onda samo zamislite šta hrana stvorena genetskom modifikacijom radi u našem organizmu “, navodi dr Mirković.
NITRATNE SOLI SU SMRT
Naša sagovornica ističe da bi građani trebalo da obrate pažnju i na polutrajne mesne proizvode koji su puni nitratnih soli.
,,Oni su smrt za kardiovaskularne i bubrežne bolesnike. To su najčešće kobasice koje ćete prepoznati po vodi koju ispuste kada se otvori ambalaža. Konzumacija ovih mesnih prerađevina može izazvati oticanje tela kod hroničnih bolesnika, ali i kod ostalih”, navodi nutricionista.
Piše: Nikolina Marić
Ove i mnoge druge tekstove čitajte štampanom izdanju lista Objektiv.
Komentari (0)