Nemačka se zaključava do 10. januara: Škole i vrtići se zatvaraju, a sve ovo se ZABRANJUJE

S obzirom na konstantno povećanje broja zaraženih koronavirusom u Nemačkoj se od srede uvodi strogi ili "tvrdi" lokdaun.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Anastasia Borisova

Zatvaranje prodavnica, zabrana konzumiranja alkohola na otvorenom, zatvaranje škola i vrtića. To su samo neke od mera koje su dogovorili premijeri nemačkih saveznih pokrajina zajedno sa kancelarkom Angelom Merkel.

S obzirom na konstantno povećanje broja zaraženih koronavirusom u Nemačkoj se od srede uvodi strogi ili “tvrdi” lokdaun.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Prisiljeni smo da delujemo i to sada radimo”, izjavila je Angela Merkel na konferenciji za štampu nakon sastanka sa premijerima saveznih pokrajina.

Nove mere su sledeće – sve prodavnice će se zatvoriti, osim super-marketa, apoteka i drugih prodavnica koje su neophodne za svakodnevni život; frizerski saloni i druge uslužne delatnosti za koje je neophodna blizina tela će se zatvoriti; zatvaraju se i škole i vrtići; nastava će se održavati samo onlajn, a samo oni roditelji koji nikako nisu u stanju da se brinu o svojoj deci zbog posla ili iz drugih razloga će dobiti podršku.

Merkelova je apelovala na poslodavce da što je više moguće svojim radnicima dopuste rad od kuće kako bi se dodatno smanjili kontakti. Da bi se ublažili ekonomski gubici, nemački ministar finansija Olaf Šolc obećao je pomoć kompanijama koje će biti pogođene novim merama. Restorani, koji su još od 2. novembra zatvoreni, mogu i dalje da vrše dostavu hrane.

Mere će se privremeno ublažiti od 24. do 26. decembra. U tom periodu će biti dozvoljeno da se jedno domaćinstvo sastane sa još dodatne četiri osobe iz najuže porodice.

Merkelova je apelovala na stanovništvo da pre praznika uvedu “sedmicu zaštite”, odnosno da sedam dana pre Božića svoje kontakte redukuju na minimum, kako bi se smanjio rizik od zaraze na porodičnim okupljanjima.

Stroža pravila ponovno će se primenjivati za Novu godinu.

Osim toga, zabranjena je prodaja pirotehnike. Bavarski premijer Markus Zeder opravdao je taj korak trenutnim stanjem u bolnicama – hitne službe nemaju kapaciteta za očekivane slučajeve povreda od petardi.

Uz to, javno konzumiranje alkohola zabraniće se od 16. decembra do 10. januara.

Mere će biti na snazi bar do 10. januara

Ove mere važe bar ​​do 10. januara. Merkelova je još jednom podsetila na cilj savezne i pokrajinskih vlada da prate kontakte zaraženih i tako drže pandemiju pod kontrolom.

Cilj je da se broj zaraženih smanji na ispod 50 zaraženih slučajeva na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana. Prema navodima Instituta “Robert Koh” (RKI), ta takozvana sedmodnevna incidencija trenutno iznosi 169,1 što znači da je dosta iznad granice.

Markus Zeder, premijer Bavarske, je na konferenciji za štampu pomenuo i mogućnost produženja novih mera i posle 10. januara 2021. godine. “Izričito kažem – mere će biti na snazi onoliko dugo koliko je to potrebno”, rekao je Zeder.

Institut “Robert Koh” izvestio je o naglom porastu novih infekcija ove nedelje. U roku od 24 sata registrovano je 20.200 novih slučajeva zaraze i 321 smrtni slučaj. Sveukupno, od početka pandemije, broj zaraženih se povećao na više od 1,3 miliona, a umrlo je 21.787 ljudi.

Lekari upozoravaju na dramatičnu situaciju u bolnicama za Božić i takozvanu trijažu – odnosno odlučivanje koji pacijent je “hitniji” za zbrinjavanje na intenzivnoj nezi.

Udruženje za intenzivno lečenje i hitnu medicinu objasnilo je da će ukoliko u iduće dve sedmice u proseku bude 30.000 novih infekcija dnevno oko Božića biti zaraženo 420.000 ljudi.



Izvor: DW

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar