Tumor je bio veći od bebe: Hrabra Lena dobila UŽASNU VEST, ali nije htela da abortira (FOTO)

"Bila sam uplašena da naše dete neće moći da hoda ili da će puno patiti"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Mediadrumworld/ Lenai Schier / Media Drum World

Majka ju je prvi put uzela u ruke deset dana nakon porođaja. Plakala je od sreće što je njeno dete živo. Jer, mala Zalaja je u bolnici provela 57 dana, a narednih pet meseci nije izlazila iz porodične kuće.

Roditelji devojčice koja se rodila prošle godine u julu sa ogromnim tumorom na telu, velikim gotovo kolika je bila ona sama, napokon su progovorili o tome kroz šta su sve prošli. Zalaja Šier iz Darvina u Australiji na svet je došla carskim rezom, a odmah po rođenju prežiela je šestosatnu operaciju uklanjanja dobroćudne mase sa njenog tela. Odlično se oporavila i danas je zdrava i srećna devojčica koja se rado igra sa svojim starijim bratom Vilderom, prenosi 24sata.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Njena majka Lena (32) i otac Met (31) prošli su pakao nakon što su lekari u 20. nedelji njene trudnoće na ultrazvuku vidjeli da sa bebom nešto nije u redu. Bilo je to u maju prošle godine. Na bebi je rasla ogromna izraslina. Tumor je krenuo da raste iz njene trtice i već tada je težio oko 1,5 kilograma. Sumnjali su na spinu bifidu – poremećaj kojeg karakteriše rascsep kičme, odnosno njeno nepotpuno zatvaranje koje se zna pojaviti na plodu u prvim nedeljama nakon začeća.

Lekari su roditeljima rekli da bi se dete moglo roditi mrtvo, te su im savetovali da Lena izvrši abortus, što je ona kategorički odbila.

Foto: Profimedia/Mediadrumworld/ Lenai Schier / Media Drum World

“Lekari su nabrajali nekoliko stvari na koje sumnjaju, ne sećam se svih, ali u pamćenju mi je ostala spina bifida. Bila sam uplašena da naše dete neće moći da hoda ili da će puno patiti. Razmišljala sam jesam li ja za to kriva, jesam li uzimala dovoljno vitamina i minerala u trudnoći, jesam li se dovoljno zdravo hranila…Svakakve misli su mi se motale po glavi”, prisetila se ova hrabra majka.

Dva dana kasnije, lekari su rekli o čemu se radi.

Lena i Met su počel da pretražuju dan i noć, čitali, raspitivali se jer su od lekara dobijali vrlo malo informacija. Njenu trudnoću okarakterisali su visoko rizičnom i ostatak vremena do porođaja morala je biti vrlo oprezna.

Ponovljen ultrazvuk pokazao je da beba ima tumor tipa II, što znači da je uglavnom spoljni, ali delom se nalazi i unutar tela. Napravljena je i magnetna rezonanca (MRI) koja je donela malo olakšanja jer se ispostavilo da tumor ne utiče na detetove organe. Bili su presrećni

Lekari su razvoj bebe pratili dva puta nedeljno ultrazvukom, a u 26. nedelju trudnoće beba je bila vrlo anemična i srce je bilo pod velikim pritiskom – nije se moglo nositi sa toliko krvi koliko je cirkulisalo i tumorom i bebinim telom.

Zalaja je svetlost dana ugledala 8. jula 2019. godine. Težila je nešto više od jednog kilograma, tumor je bio teži od nje same za više od pola kilograma. Ubrzo nakon porođaja, malena je podvrgnuta hirurškom zahvatu uklanjanja tumora. Tokom operacije su je morali nekoliko puta oživljavati, a primila je i pet transfuzija krvi.

Iako tako sitna i nejaka, u sebi je pronašla dovoljno snage i preživela. Tek deset dana kasnije majka ju je prvi put uzela u ruke. Plakala je od sreće što je njeno dete živo. Kako je tumor bio benigan i nije oštetio organe, devojčica se dobro oporavila. Tokom zahvata su joj uklonili trtičnu kost kako se tumor ne bi vratio i ponovo počeo da raste. Naime, rizik od toga je velik sve do starosti od pet godina.

Lena je odlučila, kaže, svoju priču da podeli u javnosti kako bi pomogla drugim ljudima koji se nalaze ili se nađu u sličnoj situaciji. Javilo joj se već nekoliko trudnica čije nerođene bebe su dobile takvu dijagnozu pa sa njima razgovara o svemu, šta je prošla, kakva su bila njena iskustva i strahovi…

“Sećam se koliko su meni pomogli takvi razgovori sa drugim ženama koje su to prošle”, rekla je Lena.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar