Pljuskovi s grmljavinom naredna dva sata, službe u pripravnosti zbog mogućih izlivanja reka

Na snazi je meteorološko upozorenje na vremenske nepogode i obilnije padavine danas i sutra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Mike Kotsch

Republički hidrometeorološki zavod najavio je do 20 sati iznad većeg dela Srbije, uklјučujući i područje Beograda, mestimično kišu, plјuskove ponegde praćene grmlјavinom.

“Samo će se na jugozapadu, jugu i krajnjem istoku zemlјe zadržati suvo”, navodi RHMZ na sajtu.

Na snazi je meteorološko upozorenje na vremenske nepogode i obilnije padavine danas i sutra.

“Posle podne i uveče u centralnim i jugoistočnim krajevima, može pasti i više od 60 mm kiše za 24 h. Na jugozapadu i jugoistoku zemlјe plјuskovi će lokalno biti praćeni i gradom i olujnim vetrom. U četvrtak 6. avgusta, u centralnim i južnim krajevima se očekuju obilnije padavine, više od 20 mm kiše u periodu do 3h”, upozorava RHMZ.

U delovima zemlje zato je na snazi i crveno meteo upozorenje, što znači da je prognozirano vreme opasno.

Foto: RHMZ

U skladu sa upozorenjem RHMZ-a o obilnijim padavinama koje će za 24 sata dostići i 60 litara u jugozapadnom i jugoistočnom delu i na Kosovu i Metohiji, službe Srbijavode prate vodostaje na rekama i stanje na zaštitnim objektima, kako bi se sprečilo plavljenje područja, kao i intervenisalo u slučaju nailaska bujičnih voda, rečeno je danas Tanjugu u tom preduzeću.

Kako navode, nadležna preduzeća na vodnim područjima na deonicama na kojima su u toku radovi na sanaciji puta, odnosno na lokalitetima koji su evidentirani kao kritični, prate hidrološku situaciju kako bi u skladu sa tim angažovali dodatna sredstva i ljudstvo u cilju blagovremenog dejstva.

RHMZ je izdao upozorenje u kome se navodi da su na bujičnim vodotocima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare i Jadra, kao i na slivovima Lima, Ibra i Toplice danas i sutra moguća lokalna izlivanja. U Srbiji je na snazi narandžasti i crveni meteoalarm, zbog obilnijih padavina, a od petka se očekuju duži sunčani intervali i porast temperature, rečeno je danas Tanjugu u RHMZ.

Prema prognozi RHMZ, u četvrtak umereno do potpuno oblačno. U centralnim i južnim krajevima sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, ponegde sa obilnijom količinom kiše. Na severu sa dužim sunčanim peoriodima, uglavnom suvo. Vetar slab do umeren, istočni, severoistočni. Najniža temperatura od 16 do 19 °S, najviša dnevna od 23 do 30 °S.

Foto: RHMZ

U petak promenljivo oblačno i malo toplije sa sunčanim intervalima i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom, češćim u brdsko-planinskim predelima, uglavnom u drugom delu dana. Vetar slab do umeren, istočni i severoistočni. Najniža temperatura od 14 do 20 °S, a najviša od 27 do 30 °S.

Promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i popodnevnim kratkotrajnim lokalnim pljuskovima sa grmljavinom očekuje se u subotu. Vetar slab do umeren, istočni i severoistočni. Najniža temperatura od 15 do 20 °S, a najviša od 27 do 32 °S.

U nedelju promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i popodnevnim kratkotrajnim lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab, istočni i severoistočni. Najniža temperatura od 16 do 21 °S, a najviša od 29 do 32 °S.

Prema prognozi od 10. do 14. avgusta, promenljivo vreme. Smenjivaće se sunčani periodi i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, češćim u brdsko-planinskim
predelima. Temperatura oko i malo iznad prosečnih vrednosti.



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar