Autobus se survao u jezero, a onda se pojavio on: Izvukao je 30 ljudi, ali i danas PLAČE zbog nečega

Razmišljao je samo o tome da sačuva pluća za udahe

Foto: Youtube printscreen/LET ME KNOW

Godine 1976. plivač Šavarš Karapetjan je sa 23 godine bio sportska zvezda SSSR. Kako i ne bi, kada je do tada 11 puta rušio svetski rekord, 17 puta bio prvak sveta, 13 puta evropski šampion i 7 puta prvak SSSR.

Dok je trenirao pored jezera u Jerevanu, začuo je buku i vidio kako se autobus prepun putnika survao u jezero, potonuvši u dubinu od oko 10 metara.

Dotrčao je i bez razmišljanja skočio i zaronio u mutnu jezersku vodu. Doronio je do autobusa, nogama razbio prozor, a onda počeo da vadi jednog po jednog putnika, prenosi Radioaktivni komarac.

Dok je imao snage izvukao je 30 od 92 putnika, ali je “samo” 20 preživelo. Isečen od stakla, inficiran prljavom vodom i muljem, Šavarš se onesvestio dok je izvlačio tridesetu osobu. Od posledica zaranjanja zaradio je zapaljenje oba plućna krila i sepsu.

Bez svesti, između života i smrti, probudio se posle 46 dana. Preživeo je, ali je na žalost njegovoj plivačkoj karijeri tada došao kraj. Kad su ga kasnije pitali šta mu je bilo najstrašnije, Šavarš je odgovorio:

“Znao sam da mogu da zaronim samo ograničen broj puta, i plašio sam se da ću pogrešiti. Dole je bilo tako mračno da ništa nisam video. Jednom sam umesto putnika izvukao sedište… Mogao sam da spasim još jedan život. To sedište me još progoni u snovima, a na javi umem da zaplačem zbog toga”.

Međutim, za Šavarša je herojstvo način života. Kada se 1985. našao pored zgrade u plamenu, nije ga zaustavilo sećanje na posledice podviga iz 1976. Uleteo je u zgradu i počeo da iz nje izvlači ljude. Zadobio je teške opekotine, zbog kojih je proveo dane u bolnici.

Šta je posle bilo s ovim herojem? Postao je političar? Slavni sportski trener? Ljubimac TV kamera? Ne. Šavarš je otišao u Moskvu i otvorio fabriku obuće kojoj je dao ime “Drugi udisaj”. Običan život.

Kasnije je dobio i medalju UNESCO za poštenu igru i junaštvo, a jednom asteroidu dali su ime Šavarš.

Izvor: Objektiv.rs, CDM, Radioaktivni komarac

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar