5 stvari koje zdravstveni karton vaše majke otkriva i o vašem zdravlju

Ne zanemarujte istoriju porodičnih bolesti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/silviarita

Znamo da genetika igra izuzetno bitnu ulogu, kako u našim životima, tako i kada je zdravlje u pitanju.

Činjenica je da na roditeljd “povučemo”, ne samo karakter, već i zdravstvene karakteristike.

Primera radi, ako su vam majka, ili otac dijabetičari, velike su šanse da i vi imate predispozicije da, tokom života, počnete da bolujete od ove bolesti.

Verovali ili ne, ali zdravstveni karton vaše majke mnogo toga otkriva i o vašem zdravlju, pogotovo kada su u pitanju komplikacije koje više pogađaju žene nego muškarce.

Setite se samo pregleda na kojima vam doktori postavljaju pitanja u vezi sa porodičnom istorijom bolesti. Ne postavljaju ih bez razloga.

Neraj Gandotra, psihijatrica i predavačica na Medicinskog fakultetu Univerziteta Džon Hopkins i glavna doktorka u Delphi Behavioral Health kaže da je jako važno biti upoznat sa kompletnom porodičnom istorijom bolesti.

Često se dešava da neki od članova porodice ne žele da razgovaraju o tome, ali je važno da im objasnite da morate znati zbog čega je neko iz vaše najbliže porodice preminuo, da biste znali i koji su vaši potencijalni rizici.

Foto/Pixabay/Taokinesis

Kosti

Primer: osteoporoza, stanje u kojem vaše kosti slabe s godinama. Osteoporoza pogađa 25 posto žena starijih od 65 godina, ali samo 6 posto muškaraca.

“Postoje jaki dokazi za povećan rizik od osteoporoze ako ju je vaša majka imala”, kaže Tod Zontag, specijalista porodične medicine sa Orlando Health Physician Associates.

“To dosta ima veze sa nasleđenom telesnom strukturom manje telesne težine – telesne težine manje od 58 kg ili BMI-om manjim od 22 što može da poveća rizik od osteoporoze”, navodi.

Još jedan faktor rizika je jednostavno roditeljska anamneza preloma kuka, kaže on. Da biste ublažili ove situacije i smanjili rizik, pobrinite se da unosite dovoljno kalcijuma i vitamina D i da vodite zdrav način života.

Foto/Pixabay/TaniaVdB

Koža

Pitate se da li ćete s godinama dobiti izražene bore ili oštećenja kože? Pogledajte majčino lice.

“Sposobnost vaše majke da razgrađuje kolagen i vreme kada je počela da dobija bore će se verovatno preneti i na vas. Baš kao i obrazac raspada kolagena: da li je prvo dobila bore oko očiju ili dublje linije oko usta?” kaže dermatološkinja Purviša Patel.

Posmatrajući fotografije vaše majke iz različitih životnih faza, možete da predvidite kako ćete vi stariti.

Foto/Pixabay/cocoparisienne

Depresija

Možda već znate da se depresija dijagnostifikuje duplo češće kod žena nego kod muškaraca. Osim toga, to je genetski povezano – određene genetske mutacije su povezane sa depresijom javljaju se samo kod žena, pokazalo je istraživanje objavljeno u Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.

Dakle, ako je vaša majka imala depresiju, trebali bi da budete oprezni i da zatražite lečenje ako je potrebno.

“Zato je poznavanje porodične medicinske anamneze toliko važno da biste postali proaktivni u vezi sa svojim ličnim zdravljem”, kaže psihološkinja Debora Serani.

Foto/Pixabay/Pexels

Oči

Žene imaju veću verovatnoću da razviju glaukom oka, a takođe imaju i veću verovatnoću da će biti slabovide, kaže Američka akademija za oftalmologiju (AAO). Takođe, zahvaljujući menopauzi, žene imaju veću verovatnoću da razviju sindrom suvog oka, koji se često javlja kod glaukoma. Osim toga, glaukom ima veze i sa genetskim predispozicijama, pa ako ga ima vaša mama (ili otac), obavezno obavestite svog oftalmologa i redovno odlazite na preglede, kaže dr Zontag.

“Imate veći rizik od razvoja glaukoma i drugih bolesti oka ako ih je vaša majka imala”, kaže on.

Foto/Pixabay/congerdesign

Alchajmerova bolest

Skoro dve trećine obolelih od alchajmerove bolesti čine žene, navodi Alzheimer’s Association. Tačni razlozi zašto je to tako još uvek nisu poznati, ali izgleda da je razlog jednostavna činjenica da žene žive duže od muškaraca.

Međutim, postoji utvrđena genetska veza za alchajmerovu bolest.

“Identififikovani su genetski aleli koji povećavaju rizik od razvoja alchajmerove bolesti”, kaže dr Zontag i dodaje: “Majčina istorija bolesti povećava rizik.”

The National Institute on Aging je izvestio da ako vaša majka ili otac imaju genetsku mutaciju alchajmerove bolesti u ranom stadijumu, postoji 50-postotna šansa da ćete je naslediti.

Ofarbali ste se ali vam je boja već izbledela? Ove stvari ne smete da radite ako farbate kosu!



Izvor: Objektiv.rs, index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar