UKRAJINA ostala bez najbolje jedinice: Situacija na frontu sve teža, desetkovana 47. mehanizovana brigada

Kako Forbs primećuje, 47. brigada nije uspela da spreči rusku 30. motorizovanu brigadu da zauzme Očeretino prošle nedelje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube

Ukrajinska 47. brigada, koja je branila bok u Očeretinu, pretrpela je veoma velike gubitke u vojnicima i izgubila 40 borbenih vozila pešadije “bredli” i pet tenkova “abrams”.

– Kad se odbrana Oružanih snaga Ukrajine srušila pre nešto više od nedelju dana u blizini sela Očeretina, nekoliko kilometara zapadno od ruševina Avdijivke, ukrajinska komanda je uradila ono što obično radi u krizi. Tamo je rasporedila 47. mehanizovanu brigadu za hitne slučajeve, obučenu od strane instruktora NATO, koja se vozi na tenkovima “abrams” i borbenim vozilima pešadije “bredli” i ima samohodne topovima M-109 – navodi američki portal Forbs.

Međutim, kako Forbs primećuje, 47. brigada nije uspela da spreči rusku 30. motorizovanu brigadu da zauzme Očeretino prošle nedelje i produbi istureni deo od desetak kilometara koji je kao nož usekao ukrajinsku teritoriju.

Brigada je zapravo bila u procesu povlačenja sa fronta da bi se oporavila kada je ruska 30. brigada napala Očeretino. Komanda grupacije Oružanih snaga Ukrajine “Donjeck” naredila je 47. brigadi da se okrene i vrati u bitku gde je pretrpela ogromne gubitke.

Forbs podseća da je 47. brigada još u junu predvodila kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga kod Rabotina i pretrpela velike gubitke na ruskim minskim poljima. Četiri meseca kasnije bačena je 150 kilometara istočno u masakr u Avdijivki. Grad je pao u februaru, 47. brigada je ostala da pokrije povlačenje, a zatim krenula da podrži bok kod Očeretina.

– Pretrpela je velike gubitke i izgubila je najmanje 40 od svojih oko 200 borbenih vozila pešadije “bredli” i pet od 31 tenka “abrams”. Brigadi je preko potreban odmor i ponovno pokretanje i reorganizacija – konstatuje Forbs.

Pripadnici ruskih snaga, podsetimo, zatekli su jeziv prizor nakon povlačenja ukrajinske vojske iz zapadnog dela Berdičija. Na užasavajućem snimku vidi se na desetine tela ukrajinskih vojnika među gomilom smeća na prostoru oko rova i male zemunice.

Neka tela su u poodmakloj fazi raspadanja dok su druga unakažena od eksplozija. Scena je toliko užasavajuća da i vojnici koji snimaju ne veruju šta vide.

Pojedini ruski vojni blogeri navode da se na snimku vide tela pripadnika 47. mehanizovane brigade koja je nedavno došla na taj pravac da pokuša da zaustavi Ruse kod Očeretino i Berdičija.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar