Sve o registraciji električnih trotineta: Šta je potrebno od dokumentacije i hoće li biti tehničkog?

U Agenciji naglašavaju i da u slučaju oštećenja ili uništenja nalepnice, vlasnik može da traži izdavanje nove

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ Silviu Costin Iancu

Registracija trotineta i drugih lakih električnih vozila počela je 5. aprila, a od 15. juna samo vozila sa registracionom nalepnicom moći će da učestvuju u saobraćaju.

Pravila za pribavljanje nalepnice nisu komplikovana, a jedno od njih je da će vozilo morati da ima tehničku dokumentaciju iz koje se mogu utvrditi marka, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila.

Zakon definiše da lako električno vozilo predstavlja motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kg.

Foto: Pixabay/ Candid_Shots

Iako se tehnička dokumentacija dobija prilikom kupovine električnog trotineta, veliki broj vlasnika je ranije nabavljao ova vozila u polovnom stanju, ne vodeći računa o dokumentaciji jer nije ni bila potrebna.

Kako bez dokumentacije?

U Agenciji za bezbednost saobraćaja objasnili su za 24sedam šta mogu da urade vlasnici lakih električnih vozila ako nemaju ove papire.

– Apelujemo da se prilikom podnošenja zahteva preda tehnička dokumentacija koja sadrži sve tehničke karakteristike. To je dokumentacija koja se dobija prilikom kupovine vozila. Ukoliko dokumentacije nema, naša molba je da se korisnici obrate distributerima i uvoznicima. U situacijama gde od distributera i uvoznika nema odgovora, odnosno ukoliko se iscrpe te mogućnosti, vlasnici ovih vozila mogu da se obrate AMSS-u preko kontakt formulara [email protected] ili kol-centra na 1987 za sva pitanja – poručuju iz ABS-a.

Ako je za utehu, u agenciji kažu da se trotineti neće registrovati svake godine, već samo jednom.

Dobra stvar je i što neće biti obavezna provera tehničke ispravnosti vozila.

– Zakonom je propisana samo evidencija, a nije propisan postupak tehničkog pregleda niti registracije za ovakva vozila. To znači da se neće vršiti overa tehničke ispravnosti, već samo postupak evidencije izdavanjem nalepnice – kažu u Agenciji.

Procedura podnošenja zahteva za dobijanje nalepnice

Imalac lakog električnog vozila popunjava i podnosi zahtev za izdavanje nalepnice na propisanim obrascima i predajnim mestima sa liste koja je objavljena na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije (spisak možete pogledati na linku https://www.abs.gov.rs/admin/upload/documents/20240409114046-lev-spisak-lokacija.pdf).

Uz zahtev se, saglasno zakonu, prilaže:

1) tehnička dokumentacija za lako električno vozilo iz koje se mogu utvrditi marka lakog električnog vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila (ova dokumentacija se po pravilu dobija prilikom kupovine trotineta)

2) foto-kopija lične karte ili očitana lična karta, odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica.

3) popunjena i potpisana izjava, na propisanom obrascu (preuzima se na predajnom mestu)

4) dokaz o uplaćenoj naknadi na ime izdavanja nalepnice

A i na nalepnicu nećete morati dugo da čekate.

– Na predajnom mestu se dobija nalepnica u roku od 20 do 30 minuta od podnošenja zahteva. Znači, uz podnošenje zahteva sa potrebnom dokumentacijom i obradom dokumentacije, ukoliko je dokumentacija kompletna, samo izdavanje nalepnice i postavljanje nalepnice ne bi trebalo da traje duže od 30 minuta. Treba napomenuti da je potrebno dovesti i sam trotinet na predajno mesto, kako bi operater i zalepio nalepnicu – objasnili su za naš portal u Agenciji.

Treba napomenuti da se registracija lakih električnih vozila neće raditi u policijskim stanicama, već na 150 predajnih mesta u 80 gradova Srbije.

U Agenciji naglašavaju i da u slučaju oštećenja ili uništenja nalepnice, vlasnik može da traži izdavanje nove.Izvor: 24sedam.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar