“Evropo, dogorelo do nokata, zauzdajte piromana!”: Veliki protestni skup Srba u Kosovskoj Mitrovici (VIDEO)

"Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju", piše na jednom od transparenata na protestnom skupu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/TV Pink

U severnom delu Kosovske Mitrovice, na Trgu Braće Milić, intoniranjem himne Srbije počeo je veliki protestni opštenarodni skup kojim građani žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara.

Veliki broj građana prisustvuje skupu, kao i predsednik i potpredsednik Srpske liste Zlatan Elek i Dragoša Milović.

Prisutni građani nose zastave Srbije i transparente “UN USA 1244 HELP”, “Evropo otvori oči”, “Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu”, “Ovo je okupacija”. “Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju”, “Kurti nam zabranjuje plate i penzije!”, “Neka ambasadori pređu sa reči na dela!”, “Evropo, dogorelo do nokata, zauzdajte piromana!”, “Bolnice će nam ostati bez lekova!”, “Kurti želi da nam ugasi vrtiće i protera decu!”.

 

 

Foto: Printscreen/TV Pink

– Danas smo ovde zajedno jer nas je ponovo muka okupila, veliko zlo koje se nad nama nadvilo,da dignemo glas protiv nepravde protiv pokušaja Prištine da nam uzmu naš dinar s mukom stečen i zarađen, rečeno je na protestu posle čega se u ime penzionera, koji su čitav život radili i sticali da dočekaju mirnu starost – obratila Dušanka Đorović.

– Ovde smo podigli svoju decu, svoje porodice, a Bogu hvala dočekali smo i unuke, ova odluka znači da nam se ukida parče hleba, ukida nam se život – rekla je ona dodavši da im se onemogućava nabavka srpske hrane a da u apotekama nema lekova.

– Laž je velika laž da možemo otvarati račune u pojedinim kosovskim bankama i podizati naše penzije, to je laž, oni ne priznaju naš PIO – dodala je i naglasila da umesto sad da se igraju sa svojim unucima moraju na ulici da ostvaruju svoja prava. Kome smo mi krivi, nećemo ništa tuđe nego samo ono što smo časno zaradili…

Srbi s Kosmeta podsećaju i da je prvi dinar iskovan upravo na Kosmetu pre osam vekova.

Foto: Printscreen/TV Pink

Profesorka Ekonomskog fakulteta Dragana Milenković rekla je da ova odluka direktno ugrožava opstanak srpskog naroda na KiM.

Vesna Martinović, direktorka OŠ, strahuje kako će deci da plati i nabavi knjige i pribor za školu pa podseća kao prosvetni radnik i roditelj da je odluka o ukidanju mnogo više, katanac na sve srpske škole. Ona apeluje na Evropu da urazumi Prištinu i utiče na njene sulude odluke.

– Nisam političar i ovo nije politički govor već vapaj jedne majke – kaže direktorka.

Svetlana Stević, upravnica narodnih kuhinja, danonoćno se stara o najugroženijima.

– Pomaže Bog, braćo i sestre, danas šaljemo poruku celom svetu da se Srbi na KiM nalaze u bezizlaznoj situaciji. Nije lako danas biti Srbin, naročito ovde gde smo mi – kaže ona dodajući da nismo bez korena i istorije a da svetinje govore umesto nas jer potvrđuju naš vekovni identitet na KiM.

Udruženje penzionera saopštilo je ranije da je skup prijavljen nadležnim organima i da na mitingu očekuju veliki broj svojih sunarodnika, zdravstvene radnike, prosvetne radnike, socijalno ugrožene, studente i omladinu, odnosno ”sve one kojima je direktno ugrožena egzistencija nepravednim merama iz Prištine”.

Srpska lista podržala je održavanje protesta i pozvala građane da uzmu učešće. Takođe, podršku protestu pružio je i Savez samostalnih sindikata Kosova i Metohije.Izvor: Objektiv.rs, Kosovo online, Sputnik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar