Dani Ermitaža u Srbiji: Dodirnite umetnost, saznajte koje su posuđe koristili ruski carevi

Najveći ruski muzej pripremio je obiman program, saopštio je Narodni muzej u Beogradu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Državni muzej Ermitaž; Foto: Wikimedia

Dani Ermitaža u Srbiji održavaju se od 24. do 29. oktobra 2023. godine.

Najveći ruski muzej pripremio je obiman program, saopštio je Narodni muzej u Beogradu.

U saradnji sa Narodnim muzejom Srbije otvaraju se istovremeno dve izložbe: inkluzivni izložbeni projekat Nevidljiva umetnost i izložba Carski porcelan.

U okviru projekta “Nevidljiva umetnost. Za granicom vidljivog” u Narodni muzej Ermitaž ne donosi samo retke eksponate, već i poseban doživljaj interakcije sa njima. Na izložbi će posetioci zaista moći da shvate i osete šta znači kada i sami možete da dodirnete muzejsko blago.

Na izložbi “Carski porcelan” saznaćete kako je izgledala omiljena šoljica ruske carice Jelisavete Petrovne, na kakvim tanjirima je serviran desert Aleksandru I, koje su posuđe koristili ruski carevi na svadbenim banketima i tokom morskih putovanja na jahti “Deržava”…

Povodom obeležavanja 100-godišnjice srpskog baleta, koja se obeležava ove godine, legendarni peterburški Balet Jakobson izvešće dve predstave u Narodnom pozorištu u Beogradu sa najboljim delima iz svog repertoara. Održaće se i koncert poznatog ruskog baritona, narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela.

Tokom Dana Ermitaža u Srbiji biće organizovane i projekcije dokumentarnih i igranih filmova u Jugoslovenskoj kinoteci, master-klase, seminari i okrugli stolovi u Narodnom muzeju. Generalni direktor Ermitaža Mihail Piotrovski održaće otvoreno javno predavanje Peterburški mostovi kulture na Univerzitetu u Beogradu.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar