Tri vrste poslova za koje nema straha da će ih zameniti veštačka inteligencija

Stručnjaci tvrde da još uvijek postoje stvari za koje vještačka inteligencija nije sposobna – zadaci koji uključuju izrazito ljudske kvalitete, poput emocionalne inteligencije i razmišljanja izvan okvira

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

U poslednje vreme sve se više priča o tome koje će sve poslove zameniti veštačka inteligencija, ali stručnjaci tvrde da još postoje stvari za koje ona nije sposobna.

Izveštaj Goldmana Saksa iz marta 2023. procjenjuje da bi veštačka inteligencija sposobna za generisanje sadržaja mogla da obavi četvrtinu sveg posla koji trenutno obavljaju ljudi. Širom EU i SAD, navodi se u izveštaju, 300 miliona radnih mesta moglo bi biti izgubljeno, piše BBC.

A to bi moglo biti strašno, kaže Martin Ford, autor knjige Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything (Vladavina robota: Kako će vještačka inteligencija promijeniti sve).

“Ne radi se samo o tome da bi se to dogodilo pojedincima, već bi moglo biti prilično sistemski. Moglo bi se dogoditi velikom broju ljudi, potencijalno sasvim iznenada, potencijalno svima u isto vreme. A to ima implikacije ne samo za te pojedince, već i za celu ekonomiju”, kaže Ford.

Srećom, ima i dobrih vesti, stručnjaci tvrde da još postoje stvari za koje veštačka inteligencija nije sposobna – zadaci koji uključuju izrazito ljudske kvalitete, poput emocionalne inteligencije i razmišljanja izvan okvira.

“Mislim da uopšteno postoje tri kategorije koje će u doglednoj budućnosti biti sigurne. Prvi bi bili poslovi koji su istinski kreativni: dakle ako ne radite šablonski posao ili samo preuređujete stvari, već istinski smišljate nove ideje i gradite nešto novo”, kaže Ford.

To ne znači nužno da su svi poslovi koji se smatraju ‘kreativnim’ sigurni.

Zapravo, stvari poput grafičkog dizajna i uloge povezane s vizuelnom umetnošću mogle bi biti među prvima koje će nestati, ali postoji određena sigurnost u drugim vrstama kreativnosti.

Kako kaže Ford, “u nauci, medicini i pravu … ljudi čiji je posao smišljanje nove pravne ili poslovne strategije. Mislim da će tamo i dalje biti mesta za ljudska bića”.

Druga izolovana kategorija, dodaje, poslovi su koji zahtevaju sofisticirane međuljudske odnose. Ističe medicinske sestre, poslovne savetnike i istraživačke novinare. To su poslovi, “u kojima vam je potrebno vrlo duboko razumevanje ljudi. Mislim da će proći puno vremena pre nego što veštačka inteligencija bude imala sposobnost interakcije na načine koji stvarno grade odnose.”

Treća sigurna zona, tvrdi Ford, “su poslovi koji stvarno zahtevaju mnogo mobilnosti i spretnosti, te sposobnost rešavanja problema u nepredvidivim okruženjima”.

Mnoge uslužne delatnosti i majstori – na primer električari, vodoinstalateri – spadaju u ovu kategoriju.

“Ovo su vrste poslova u kojima se sve vreme suočavate s novom situacijom. Verovatno ih je najteže automatizovati. Da biste automatizovali ovakve poslove, trebao bi vam robot iz naučne fantastike. Trebao bi ti C-3PO iz Ratova zvezda”, ističe Ford.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar