Žozep Borelj se obratio nakon sastanka u Briselu: Predstavljeni nacrt o ZSO je početna tačka

Govoreći o ZSO, Borelj je istakao da je očekivano da strane imaju različita mišljenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

Nakon današnjeg sastanka na najvišem nivou, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, oglasio se Žozep Borelj.

Prethodno se medijima obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ocenio da je jasno da Priština neće da ispuni obaveze od pre 10 godina.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je istakao da je uspostavljanje ZSO dogovoreno pre 10 godina.

– Kosovski Srbi su predstavili prvi, ali ne završni nacrt Statuta. To je važan deo sporazuma. Kurti je rekao svoj stav, koji je različit o prirodi ZSO. Večeras smo održali važan dijalog i želim da se zahvalim EU, posebno Miroslavu Lajčaku za sav trud oko ovih pregovora, da se od pregovora pređe na implementaciju – rekao je Borelj.

On je potvrdio da je postignut dogovor o Deklaraciji o nestalim licima.

– Ovo je dogovor koji ne treba da bude politizovan. Mnoge porodice su dugo patile i zaslužuju da znaju sudbinu svojih voljenih. Vreme je da se zatvori to bolno poglavlje – rekao je Borelj.

Govoreći o ZSO, Borelj je istakao da je očekivano da strane imaju različita mišljenja.

-Ovo je očekivano, ali čak i ako se ne slažu, dogovorili su se da otpočnu razgovore o osnivanju ZSO u bliskoj budućnosti, a da ovaj prvi nacrt bude početna tačka razgovora – rekao je Borelj i pozvao obe strane da vode konstruktivne razgovore i da budu spremni na kompromise.

Borelj je istakao da situacija na terenu ukazuje da može da dođe do podrivanja dogovorenog, te je apelovao na pronalaženje rešenja i vraćanje Srba u institucije.

-Još jednom izražavam veliku zabrinutost za situaciju na severu Kosova posle skorašnjih izbora sa niskom izlaznošću. Jasno je, s obzirom na to, da oni ne nude dugoročno političko rešenje. Naprotiv, imaju potencijal za eskalaciju i da unize implemetaciju sporazuma. To nije ono što želimo da se desi, nadam se da niko ne želi, ali je veliki rizik. I zato sam apelovao na obe strane da nađu rešenje koje omogućava kosovskim Srbima da se vrate u institucije koje su napustili u novembru, naveo je Borelj.

Dodao je da je zabrinut i da je jasno da su konkretne akcije obe strane potrebne da bi se izbegla esklaacija.

-Nažalost lideri nisu mogli da nađu rešenje danas. Plašim se da bi mogli možda, da se suočimo sa kritičnom situacijom, razgovori moraju da se nastave uskoro, poručio je Borelj.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija počeo je u Briselu nešto posle 18 sati uz posredstvo šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, a ubrzo je usvojena Deklaracija o nestalima.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar