Počelo zasedanja Generalne Skupštine UN: Otvorena rasprava o ruskim aneksijama

Govorilo se o današnjem napadu na Ukrajinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Generalna skupština Ujedinjenih nacija otpočela je večeras raspravu o tome da li od Rusije treba tražiti da odustane od aneksije četiri ukrajinske regije, i to u trenutku kada je dobar deo međunarodne zajedice ponovo alarmiran tamošnjim dešavanjima usled raketnog napada velikih razmera na Ukrajinu koji je naredila Moskva.

Zasedanje Generalne skupštine, planirano pre današnjeg raketnog baraža, bilo je planirano radi odgovora na rusku odluku o pripajanju ukrajinskih regija Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, kojoj su prethodili “referendumi” izrežirani u Kremlju, a odbačeni kao nelegitimni na Zapadu.

Međutim, govornici su iskoristili priliku da se oglase povodom jutrošnjeg napada krstarećim raketama koji je obuhvatio najmanje 14 ukrajinska regiona, uključujući glavni grad Kijev, i u kojem je poginulo najmanje 14 ljudi. Rusija tvrdi da su joj na meti bila vojna i energetska postrojenja, ali neki projektili su pogodili civilne oblasti.

Ukrajinski ambasador Sergej Kislitsja rekao je pred Generalnom skupštinom da su neki njegovi bliski srodnici bili u opasnosti i da im nije pošlo za rukom da se sakriju od bombi u sklonište.

“Ceo svet je još jednom video pravo lice terorističke države koja ubija naš narod”, rekao je na početku debate. Na predstavnika Rusije još nije došao red da govori.

Rusija je jutros saopštila da je raketni napad odmazda za ukrajinski napad na strateški važan most preko Kerčkog moreuza. Moskva je taj napad nazvala “terorističkim”, a predsednik Rusije Vladimir Putin je za eksploziju na mostu okrivio ukrajinsku tajnu službu. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak nazvao je tu optužbu “isuviše ciničnom, čak i za Rusiju”.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je “duboko šokiran” ruskim raketnim napadom i danas je razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, rekao je portparol UN.

Nekoliko sati kasnije, Generalna skupština se okupila da razmotri predloženu rezoluciju koju je sačinila Evropska unija, kojom bi se osudili sporni referendumi a proklamovane aneksije ukrajinskih oblasti oglasile ilegalnim.

Predlogom rezolucije se traži da Moskva “momentalno i bezuslovno” odustane od proklamovanih pripajanja ukrajinskih teritorija, pozivaju se sve zemlje da aneksije ne priznaju a Rusija da odmah, u celosti i bezuslovno povuče svoje trupe sa svih teritorija koje se nalaze unutar međunarodno priznatih granica Ukrajine.

Glasanje o rezoluciji se očekuje tokom ove sedmice, a Rusija je tražila tajno glasanje – neoubičajen potez, koji je Generalna skupština odbacila sa 107 glasova “protiv”. Za usvajanje je glasalo 13 zemalja a 39 se suzdržalo od glasanja.

Rusija ima pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i ne dozvoljava usvajanje nikakve rezolucije protiv sebe, ali u Generalnoj skupštini pravo veta nema niko, i odluke se donose većinom glasova.

BONUS VIDEO:Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar